היריסיום
300

₪300
מאמרים, מאמרים חדשים, מחקרים, מחקרים

7 דרכים נחקרות בהם פטריית היריסיום (רעמת האריה) יכולה לסייע לבריאותנו

פטריית היריסיום (Hericium) ידועה בשמה העממי רעמת האריה (Lion’s mane), בשל צורתה המזכירה רעמה של אריה. שמה היפני הוא Yamabushitake, שמשמעותו “פטריית כומר הרים” (“mountain priest mushroom”), על שם כת של נזירים בודהיסטים המכונה יאמאבושי, שנאמר עליהם כי הם לובשים בגדי פרווה על צווארם ​​כדי לחקות את המראה של פטריית רעמת האריה. אותם נזירים צורכים את הפטרייה בתה לשיפור יכולת הריכוז שלהם בזמן מדיטציה.

פטריית היריסיום (Hericium) ידועה בשמה העממי רעמת האריה (Lion’s mane), בשל צורתה המזכירה רעמה של אריה. שמה היפני הוא Yamabushitake, שמשמעותו “פטריית כומר הרים” (“mountain priest mushroom“), על שם כת של נזירים בודהיסטים המכונה יאמאבושי, שנאמר עליהם כי הם לובשים בגדי פרווה על צווארם ​​כדי לחקות את המראה של פטריית רעמת האריה. אותם נזירים צורכים את הפטרייה בתה לשיפור יכולת הריכוז שלהם בזמן מדיטציה.

שמה המנדריני (Hóu Tóu Gū) של הפטרייה הוא רעמת הקוף (monkey head mushroom). שמות נוספים של הפטרייה: שן מזוקן (Bearded Tooth), זקן סאטיר (Satyr’s Beard), קיפוד מזוקן (Bearded Hedgehog) ופטריית פום פום (Pom-Pom Mushroom).

הפטרייה פורחת בכל חצי הכדור הצפוני באירופה ובצפון אמריקה, ואילו באסיה היא מגודלת בעיקר כפטרייה מתורבתת [1]. בסביבתה הטבעית, פטריית היריסיום נחשבת פטרייה ספרוטרופית (טפילה חלשה), אשר גדלה בעיקר על גבי עצים מתים או בחרכים של עצים חיים בעלי גזעים קשים [2]. גוף הפרי הבוגר בשרני, חצי כדורי ולבנבן, המורכב מקוצים משתלשלים ארוכים, ללא ענפים, וצבעם משתנה מלבן לצהוב ובסופו של דבר, עם הקמילה, לחום.

מיקוליביה מייבאת לארץ את פטריית היריסיום (Hericium erinacaus), אשר נחקרה ביכולתה:

    • לסייע בשיפור תפקודים מוחיים [3-8, 20]
    • בהשפעה מיטיבה על תפקוד מערכת העצבים [11, 18-19]
    • בהפחתת נוירופתיה (כאבי עֲצַבִּי) [9-12]
  • בשיפור תפקוד מערכת העיכול [14-17]
  • בפעילות אנטי דיכאונית, אנטי חרדתית ומשפרת שינה [21-24]
  • בהגנה על תפקודים מוחיים ושיפור יכולות למידה [20, 25-28]
  • ובפעילות אנטי בקטריאלית [29-33]

תוסף היריסיום פיור של מיקוליביה מכיל 300 מ”ג תמצית הפטרייה בשילוב עם 43 מ”ג אבקת הפטרייה בכל קפסולה. תוסף היריסיום גולד של מיקוליביה מכיל 125 גרם תמצית בשילוב עם 35 גרם אבקת הפטרייה באריזה. 

תמצית הפטרייה מופקת משילוב של תפטיר הפטרייה (מיצליום) וגוף הפרי (בשיטת FULL SPECTRUM). שניהם נחקרו בעשרות מחקרים מדעיים ונמצאו יעילים ובעלי תועלת לשיפור הבריאות ואיכות החיים במגוון מנגנוני פעולה. תמצית פטריית היריסיום של מיקוליביה היא בריכוז של 8:1  (יחס תמצית אבקה) ומכילה  50% פוליסכרידים.

אבקת הפטרייה מופקת גם היא מתפטיר(מיצליום) הפטרייה ומגוף הפרי.

להלן שבע דרכים בהן פטריית היריסיום יכולה לסייע לשיפור הבריאות:

  1. שיפור תפקודים מוחיים

פטריית היריסיום מכוּנה “האוכל של הטבע של הנוירונים”, זאת בשל יכולתם של חומרים יחודיים בפטרייה: היריסנונים (hericenones) שמצויים בגוף הפרי של הפטרייה וארינסינים (erinacines) המצויים בתפטיר (מיצליום) הפטרייה, לעורר את היצור של גורם הגדילה העֲצַבִּי (NGF) והגורם הנוירוטרופי המוחי (BDNF), אשר נמצאו במחקרים כבעלי יכולת לעורר הישרדות של נוירונים, צמיחת עצבים חדשים בנוירונים בהיפוקמפוס ויצירת הסתעפויות דנדריטיות, מה שמוביל ליתרונות נוירו-קוגניטיביים, המסייעים לשיפור הקוגניציה, השפה, הלמידה, הזיכרון, הביצועים הניהוליים ומיומנויות תפיסתיות-מוטוריות [3-6].

במחקרים קליניים, מתן תמצית פטריית היריסיום הוביל להשפעות מועילות בקרב חולים עם דמנציה בשלבים הראשונים של המחלה. במחקר אחד, 6 מבין 7 נבדקים עם דמנציה הראו שיפור ביכולת התפקודית (הבנת הוראות, תקשורת עם אנשים אחרים, זיכרון לטווח קצר) בעוד שכל ה-7 הראו שיפור בציוני עצמאות תפקודית (אכילה, התלבשות, הליכה לבד), לאחר צריכת 5 גרם פטריית היריסיום מדי יום כתוספת למרק [7]. במחקר אחר, 30 נבדקים בגילאי 50-80 עם דמנציה קלה (mild cognitive impairment) נטלו במשך 16 שבועות 3 גרם ליום פטריית היריסיום או פלצבו. תוצאות המחקר הראו עלייה משמעותית בתפקוד הקוגניטיבי בקבוצה שקיבלה מהפטרייה [8]. עם זאת, ארבעה שבועות מתום המחקר, ציוני התפקוד הקוגניטיבי ירדו בשל הפסקת השימוש בפטרייה, מה שמעיד על הצורך בשימוש ארוך טווח בפטרייה כשמדובר בהשפעתה על תפקודים קוגניטיביים.

במחקר קליני, נטילה חד פעמית של 1.8 גרם של פטריית היריסיום הובילה לשיפור בתוצאות מבחן סטרופ 60 דקות לאחר נטילת הפטרייה (משימת סטרופ משמשת מדד למהירות עיבוד נתונים. במבחן נדרשים הנבדקים לומר במהירות את הצבע שבו צבועה המילה ולא את המילה עצמה, שצבועה בצבע אחר מזה של המילה עצמה) [20].

  1. השפעה מיטיבה על תפקוד מערכת העצבים

לפעילות הנוירוטרופית והנוירו-פרוטקטיבית של פטריית היריסיום השפעה מיטיבה על המוח ומערכת העצבים. למרות שהשפעה זו לא הוכחה קלינית, מחקרי מעבדה (in vitro) ומחקרים במודל חיה (in vivo) מצביעים על כך שלפטריית היריסיום פוטנציאל לשיפור במחלות נוירולוגיות כגון שבץ איסכמי, מחלת פרקינסון ומחלת אלצהיימר [11].

לגורמים נוירוטרופיים (הקרויים נוירוטרופינים), כדוגמת NGF ו- BDNF, נמצא תפקיד מפתח בצמיחה, תחזוקה ותיקון של נוירונים במערכת העצבים. עם זאת, נוירוטרופינים הם חלבונים בעלי משקל מולקולרי גבוה מכדי לעבור דרך מחסום הדם-מוח ועוברים בקלות מטבוליזם על ידי אנזימי עיכול מפרקי חלבון במערכת העיכול. מכאן הקושי להשתמש בהם במניעה ובטיפול במחלות נוירולוגיות ונוירודגנרטיביות (מחלות ניווניות של המוח ומערכת העצבים). מחקרים הראו שהפעילות הנוירוטרופית של פטריית היריסיום אינה בעלת השפעה ישירה, אלא מושגת באמצעות גירוי היצור של גורמים נוירוטרופיים במוח, בייחוד גורם הגדילה העֲצַבִּי (NGF) והגורם הנוירוטרופי שמקורו במוח (BDNF). תמצית של גופי פרי הפטרייה נמצאה בעלת יכולת לעורר את רמות ה-mRNA וה-NGF בתאי אסטרוציטומה ולקדם את יצירת תאי נוירונים חדשים [18].

המהות של מחלות ניווניות של המוח ומערכת העצבים היא חוסר תפקוד מתמשך של נוירונים. לפיכך, גירוי התפתחות והתחדשות תאי עצב יכולה לסייע במניעת התפתחות מחלות נוירודגנרטיביות ובהאטת ההתקדמות שלהן. כבר ציינו לעיל, שמרכיבים ביו-אקטיביים בפטריית היריסיום, כדוגמת היריסנונים (hericenones) וארינסינים (erinacines), יכולים לגרום לייצור של נוירוטרופינים ומכאן לקדם צמיחה והתמיינות של תאי עצב. מחקר מעבדה גילה שתמצית פטריית היריסיום סייעה בהתפתחות של תאי עצב מוחיים באמצעות גירוי המיאלינציה (myelination), כלומר, באמצעות ייצור מיאלין בתאי עצב [19].

  1. הפחתת נוירופתיה (כאבי עֲצַבִּי)

גורם הגדילה העֲצַבִּי (NGF) ממלא תפקיד מפתח ברגישות לכאב ורמות נמוכות שלו נקשרו עם נוירופתיה סנסורית (חושית) הן במחקרים במודל חיה והן במחקרי מעבדה [9]. עלייה ברמת NGF הוכחה כמגנה על תפקוד חושי בחולדות סוכרתיות והפחתת רמת NGF הוכחה כגורמת לנוירופתיה סנסורית לבבית [10].

לעצבים היקפיים יש את היכולת הייחודית להתחדש לאחר פציעה. במחקרים במודל חיה נמצא שלחומרים ייחודיים בפטריית היריסיום, כדוגמת ארינסינים (erinacines), היכולת להאיץ את ההתאוששות התפקודית החושית לאחר פגיעה בעצבים היקפיים [11,12].

  1. שיפור תפקוד מערכת העיכול

לפטריית היריסיום נמצאה במחקרים השפעה חיובית על דלקת קיבה אטרופית כרונית (chronic atrophic gastritis) ועל דלקת קיבה שטחית (superficial gastritis). במחקר במודל חיה נצפתה הפחתה של אזור הכיב בקרב חולדות עם כיב קיבה [14], כאשר הפוליסכרידים בפטרייה נמצאו כגורם המיטיב, זאת באמצעות ויסות הפרשות קיבה, הפעלת תהליכי הומיאוסטזיס, פעילות אנטי דלקתית ושיקום תאי האפיתל של רירית הקיבה [15]. במחקרים אחרים נמצא שפוליסכרידים עשויים להגן על המעיים באמצעות ויסות תהליכים חמצוניים, השפעה על הרכב המיקרוביוטה של ​​המעי והשפעות אנטי דלקתיות [15]. לפוליסכרידים בפטריית היריסיום נמצאה גם היכולת להיטיב במצבים של מחלות מעי דלקתיות (Inflammatory bowel diseases) ובעיקר קוליטיס, באמצעות השפעה על המיקרוביוטה של המעי והפחתת סטרס חמצוני שמשנה את הרכב אוכלוסיית החיידקים הטובים במעי הגס [16,17].

  1. פעילות אנטי דיכאונית, אנטי חרדתית ומשפרת שינה

מחקר קליני, אקראי, רנדומלי, מבוקר פלצבו (RCT), בן 4 שבועות, בו השתתפו 30 נשים בגיל המעבר, מצא כי הנשים שצרכו עוגיות המכילות 2 גרם מפטריית היריסיום דיווחו על ציונים נמוכים משמעותית של דיכאון וחרדה בהשוואה לקבוצת הפלצבו [21]. השיפורים היו ניכרים בתסמינים כגון מְרִיטַת עֲצַבִּים ונטיה לרגזנות, חרדה ודפיקות לב. החוקרים ציינו שממצאי המחקר מצביעים על כך, שהשפעתה של הפטרייה על מצב הרוח עשויה להתרחש באמצעות מנגנונים נוספים, מעבר לשיפור ברמת NGF בלבד.

מחקר קטן היקף מצא כי נטילת תוספי רעמת האריה מדי יום במשך 8 שבועות סייעה להקלה על דיכאון, חרדה והפרעות בשינה בקרב נבדקים הסובלים מעודף משקל או השמנת יתר. המשתתפים דיווחו על שיפורים משמעותיים הן במצב הרוח והן באיכות השינה [22]. במחקר נמדדו רמות pro-BDNF בקרב הנבדקים. רמות מוגברות של pro-BDNF נמצאות בקורלציה עם שיפור במצב הרוח, דבר המצביע על כך שמסלולים נוירוטרופיים מתווכים את ההשפעות האנטי-חרדתיות.

במחקר במודל חיה [23], מתן תפטיר פטריית היריסיום במינון של 150 מ”ג/ק”ג שיפר את חרדת המכרסמים וביטל את הפרעות שנת ה-NREM (Non Rapid Eye Movement) שנגרמה להם.

המנגנונים המוצעים להשפעתה המיטיבה של פטריית היריסיום בדיכאון, חרדה והפרעות שינה [24]:

  • נוירוגנזה וגורמים נוירוטרופיים: רעמת האריה מכילה תרכובות כמו היריסנונים (hericenones) וארינסינים (erinacines), המגרות את ייצור NGF ו-BDNF. גורמים נוירוטרופיים אלה חיוניים לגדילת נוירונים, הישרדותם וגמישותם הסינפטית, המקושרים לשיפור מצב הרוח והתפקוד הקוגניטיבי.
  • השפעות אנטי דלקתיות ונוגדות חמצון: דלקת כרונית ולחץ חמצוני קשורים לדיכאון וחרדה. רעמת האריה מציגה תכונות אנטי דלקתיות ונוגדות חמצון, אשר עשויות לסייע בהקלה על תסמינים אלה על ידי הפחתת נוירו-דלקת והגנה על תאי המוח.
  • נוירוגנזה בהיפוקמפוס: מחקרים בבעלי חיים מראים שרעמת האריה משפרת את התפשטותם והישרדותם של נוירונים בהיפוקמפוס, אזור במוח המעורב בוויסות מצב הרוח [24]. נוירוגנזה מוגברת בהיפוקמפוס קשורה להשפעות נוגדות דיכאון וחרדה.
  1. הגנה על תפקודים מוחיים ושיפור יכולות למידה

פטריית היריסיום מסייעת לשיפור הזיכרון והלמידה באמצעות קידום תהליכי נוירוגנזה (יצירה של תאי עצב חדשים במח), גמישות סינפטית והגנה עצבית. מחקרים קליניים בבני אדם, למרות שהם מוגבלים, מראים פוטנציאל לשיפור המהירות הקוגניטיבית וזיכרון הזיהוי, במיוחד בקרב אוכלוסיות מתבגרות. מחקרים בבעלי חיים מדגימים באופן עקבי את יכולתה של הפטרייה לעכב התקדמות ניוון עצבי ולשפר את תפקוד ההיפוקמפוס.

מחקר שנמשך 4 חודשים מצא כי משתתפים שנטלו אבקת פטריית היריסיום הראו שיפור מובהק סטטיסטית (p=0.029) בציוני מבחנים קוגניטיביים מסוג Mini Mental State Examination (MMSE), בהשוואה למשתתפים שנטלו פלצבו [25]. ההשפעות היו זמניות אך משמעותיות.

מחקר פיילוט קליני משנת 2023 דיווח על ביצועים מהירים יותר במשימת סטרופ 60 דקות לאחר נטילת מנה בודדת של 1.8 גרם של תמצית פטריית רעמת האריה (משימת סטרופ משמשת מדד למהירות עיבוד נתונים, בה נדרשים הנבדקים לומר במהירות את הצבע שבו צבועה המילה ולא את המילה עצמה, שצבועה בצבע אחר מזה של המילה עצמה) [20].

במחקר במודל חיה, מתן פטריית היריסיום לעכברים מבוגרים למשך חודשיים ביטל את הירידה בזיכרון הקשורה לגיל [26]. צביעות היסטוכימיות של PCNA (Proliferating Cell Nuclear Antigen – סמן תאים מתרבים) ו-DCX (Doublecortin – סמן נוירוגנזה) בהיפוקמפוס ובמוח הקטן הוכיחו זאת.

במחקר אחר במודל חיה [27], תמצית פטריית רעמת האריה שיפרה את יכולות הניווט במבוך ואת יכולות זיהוי האובייקטים בקרב מכרסמים. עכברים שטופלו ב-hericene A (תרכובת ביו-אקטיבית של פטריית היריסיום) הדגימו זיכרון מרחבי (spatial memory) משופר וצמיחה מוגברת של קצוות האקסונים של נוירונים בהיפוקמפוס.

בחולדות עם תסמינים דמויי אלצהיימר, מתן פטריית היריסיום הפחית פלאקים של בטא-עמילואיד (β-amyloid), הפחית זרחון של חלבוני טאו ושיקם את היכולת לשמור מידע בזיכרון לאורך זמן במבחני מבוך המים של מוריס (Morris water maze tests) [28].

  1. פעילות אנטי בקטריאלית

מחקרים הוכיחו כי לפטריית היריסיום פעילות אנטיבקטריאלית כנגד מגוון חיידקים גראם-חיוביים וגראם-שליליים כאחד [29], כגון אי קולי (Escherichia coli), סטפילוקוקוס זהוב (Staphylococcus aureus), מיקרוקוקוס לוטאוס (Micrococcus luteus), בצילוס סבטיליס (Bacillus subtilis), פסאודומונס אארוגינוזה (Pseudomonas aeruginosa), פרוטאוס מירביליס (Proteus mirabilis) ואנטרובקטר קלואקה (Enterobacter cloacae). עוצמת הפעילות האנטיבקטריאלית משתנה בהתאם לזני החיידקים ולשיטת המיצוי של הפטרייה [30]. תרכובות מסוימות שבודדו מהפטרייה, כגון erinacines ו-erinapyrone C, הראו פעילות כנגד חיידקי MRSA (חיידקי Staphylococcus aureus בעלי עמידות נרחבת כנגד אנטיביוטיקה) וזנים עמידים אחרים [31].

הפטרייה הדגימה במחקרים גם תכונות אנטי-ביופילם [31], המעכבות את היווצרות הביופילם החיידקי על ידי חיידקים כדוגמת סטפילוקוקוס זהוב (Staphylococcus aureus), פסאודומונס אארוגינוזה (Pseudomonas aeruginosa), סלמונלה אנטריקה (Salmonella enterica serovar Typhimurium) ופרוטאוס מירביליס (Proteus mirabilis). בעוד שההשפעה האנטיבקטריאלית הישירה של הפטרייה עשויה להיות מתונה, היכולת לשבש את הביופילם משמעותית למניעת זיהומים כרוניים (הביופילם הוא צבר של חיידקים הנצמדים זה לזה כמו מושבה ומקיפים עצמם בחומר שהם מפרישים שמגן עליהם מפני אנטביוטיקה וחומרים בעלי פעילות אנטי בקטריאלית).

מחקרים מספקים ראיות לכך שפטריית רעמת האריה מדגימה פעילות משמעותית כנגד חיידק הליקובקטר פילורי (Helicobacter pylori) באמצעות תמציות ותרכובות ביו-אקטיביות שונות:

  • תמציות מבוססות אתנול של הפטרייה הדגימו במחקרי מעבדה (in-vitro) השפעות מעכבות גדילה כנגד שישה זנים של חיידק הליקובקטר פילורי [32].
  • במחקר במודל חיה, מתן פומי של תמצית הפטרייה לעכברים הפחית את הקולוניזציה של החיידק בקיבה בכ-1 log בהשוואה לקבוצת הביקורת [32].
  • תמצית הפטרייה גם עיכבה את הידבקות חיידק ההליקובקטר לתאי אפיתל קיבה אנושיים והפחיתה משמעותית את ייצור האינטרלוקין-8 (IL-8) המושרה על ידי החיידק ואת הנזק החמצוני ל-DNA בתאים אלה [32].
  • תמציות אתנוליות של הפטרייה הדגימו במחקרי מעבדה (in-vitro) פעילות מעכבת כנגד האנזים אוראז (urease), שמהווה מפתח להישרדות ולשגשוג של החיידק [33].
  • תמציות  Petroleum ether ו-chloroform מגופי פרי הפטרייה הדגימו גם הם במחקר מעבדה (in-vitro) עיכוב חזק של חיידק הליקובקטר פילורי [33].

References:

[1] Yue Qiu, Genglan Lin, Weiming Liu, Fuming Zhang, Robert J. Linhardt, Xingli Wang, Anqiang Zhang, Bioactive substances in Hericium erinaceus and their biological properties: a review, Food Science and Human Wellness, Volume 13, Issue 4, 2024, Pages 1825-1844, ISSN 2213-4530.

[2] Xirui He, Xiaoxiao Wang, Jiacheng Fang, Yu Chang, Ning Ning, Hao Guo, Linhong Huang, Xiaoqiang Huang, Zefeng Zhao, Structures, biological activities, and industrial applications of the polysaccharides from Hericium erinaceus (Lion’s Mane) mushroom: A review, International Journal of Biological Macromolecules, Volume 97, 2017, Pages 228-237, ISSN 0141-8130.

[3] Mori K, Obara Y, Hirota M, Azumi Y, Kinugasa S, Inatomi S, Nakahata N. Nerve growth factor-inducing activity of Hericium erinaceus in 1321N1 human astrocytoma cells. Biol Pharm Bull. 2008 Sep;31(9):1727-32. doi: 10.1248/bpb.31.1727. PMID: 18758067.

[4] Martínez-Mármol R, Chai Y, Conroy JN, Khan Z, Hong SM, Kim SB, Gormal RS, Lee DH, Lee JK, Coulson EJ, Lee MK, Kim SY, Meunier FA. Hericerin derivatives activates a pan-neurotrophic pathway in central hippocampal neurons converging to ERK1/2 signaling enhancing spatial memory. J Neurochem. 2023 Jun;165(6):791-808. doi: 10.1111/jnc.15767. Epub 2023 Jan 31. PMID: 36660878; PMCID: PMC10952766.

[5] Szućko-Kociuba I, Trzeciak-Ryczek A, Kupnicka P, Chlubek D. Neurotrophic and Neuroprotective Effects of Hericium erinaceus. Int J Mol Sci. 2023 Nov 3;24(21):15960. doi: 10.3390/ijms242115960. PMID: 37958943; PMCID: PMC10650066.

[6] Martínez-Mármol R, Chai Y, Conroy JN, Khan Z, Hong SM, Kim SB, Gormal RS, Lee DH, Lee JK, Coulson EJ, Lee MK, Kim SY, Meunier FA. Hericerin derivatives activates a pan-neurotrophic pathway in central hippocampal neurons converging to ERK1/2 signaling enhancing spatial memory. J Neurochem. 2023 Jun;165(6):791-808. doi: 10.1111/jnc.15767. Epub 2023 Jan 31. PMID: 36660878; PMCID: PMC10952766.

[7] Kawagishi H, Zhuang C, Shnidman E. The anti-Dementia effect of Lion’s Mane mushroom and its clinical application. Townsend Letter for Doctors and Patients, 2004.

[8] Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double-blind placebo-controlled clinical trial. Mori K, Inatomi S, Ouchi K, Azumi Y, Tuchida T. Phytother Res. 2009;23(3):367-72.

[9] Protection of sensory function in diabetic rats by Neotrofin. Calcutt N.A, Freshwater J.D, Hauptmann N, Taylor E.M, Mizisin A.P. Eur J Pharmacol. 2006;534(1-3):187-93.

[10] Nerve growth factor is critical for cardiac sensory innervation and rescues neuropathy in diabetic hearts. Ieda M, Kanazawa H, Ieda Y, Kimura K, Matsumura K, Tomita Y, Yagi T, Onizuka T, Shimoji K, Ogawa S, Makino S, Sano M, Fukuda K. Circulation. 2006 ;114(22):2351-63.

[11] Li IC, Lee LY, Tzeng TT, Chen WP, Chen YP, Shiao YJ, Chen CC. Neurohealth Properties of Hericium erinaceus Mycelia Enriched with Erinacines. Behav Neurol. 2018 May 21;2018:5802634. doi: 10.1155/2018/5802634. PMID: 29951133; PMCID: PMC5987239.

[12] Wong, K.H.; Kanagasabapathy, G.; Bakar, R.; Phan, C.W.; Sabaratnam, V. Restoration of sensory dysfunction following peripheral nerve injury by the polysaccharide from culinary and medicinal mushroom, Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers. through its neuroregenerative action. Food Sci. Technol. 2015,35, 712–721.

[13] Yang PP, Chueh SH, Shie HL, Chen CC, Lee LY, Chen WP, Chen YW, Shiu LY, Liu PS. Effects of Hericium erinaceus Mycelium Extracts on the Functional Activity of Purinoceptors and Neuropathic Pain in Mice with L5 Spinal Nerve Ligation. Evid Based Complement Alternat Med. 2020 May 13;2020:2890194. doi: 10.1155/2020/2890194. PMID: 32508945; PMCID: PMC7244964.

[14] Wong JY, Abdulla MA, Raman J, Phan CW, Kuppusamy UR, Golbabapour S, Sabaratnam V. Gastroprotective Effects of Lion’s Mane Mushroom Hericium erinaceus (Bull.:Fr.) Pers. (Aphyllophoromycetideae) Extract against Ethanol-Induced Ulcer in Rats. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:492976. doi: 10.1155/2013/492976. Epub 2013 Nov 5. PMID: 24302966; PMCID: PMC3835629.

[15] Yue Qiu, Genglan Lin, Weiming Liu, Fuming Zhang, Robert J. Linhardt, Xingli Wang, Anqiang Zhang, Bioactive substances in Hericium erinaceus and their biological properties: a review, Food Science and Human Wellness, Volume 13, Issue 4, 2024, Pages 1825-1844, ISSN 2213-4530, https://doi.org/10.26599/FSHW.2022.9250152.

[16] Dandan Wang, Yanqiu Zhang, Shuang Yang, Daqing Zhao, Mingxing Wang, A polysaccharide from cultured mycelium of Hericium erinaceus relieves ulcerative colitis by counteracting oxidative stress and improving mitochondrial function, International Journal of Biological Macromolecules, Volume 125, 2019, Pages 572-579, ISSN 0141-8130, https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2018.12.092.

[17] Yilin Ren, Yan Geng, Yan Du, Wang Li, Zhen-Ming Lu, Hong-Yu Xu, Guo-Hua Xu, Jin-Song Shi, Zheng-Hong Xu, Polysaccharide of Hericium erinaceus attenuates colitis in C57BL/6 mice via regulation of oxidative stress, inflammation-related signaling pathways and modulating the composition of the gut microbiota, The Journal of Nutritional Biochemistry, Volume 57, 2018, Pages 67-76, ISSN 0955-2863, https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2018.03.005.

[18] Mori K, Obara Y, Hirota M, Azumi Y, Kinugasa S, Inatomi S, Nakahata N. Nerve growth factor-inducing activity of Hericium erinaceus in 1321N1 human astrocytoma cells. Biol Pharm Bull. 2008 Sep;31(9):1727-32. doi: 10.1248/bpb.31.1727. PMID: 18758067.

[19] Kolotushkina EV, Moldavan MG, Voronin KY, Skibo GG. The influence of Hericium erinaceus extract on myelination process in vitro. Fiziol Zh (1994). 2003;49(1):38-45. PMID: 12675022.

[20] Docherty S, Doughty FL, Smith EF. The Acute and Chronic Effects of Lion’s Mane Mushroom Supplementation on Cognitive Function, Stress and Mood in Young Adults: A Double-Blind, Parallel Groups, Pilot Study. Nutrients. 2023 Nov 20;15(22):4842. doi: 10.3390/nu15224842. PMID: 38004235; PMCID: PMC10675414.

[21] Nagano M, Shimizu K, Kondo R, Hayashi C, Sato D, Kitagawa K, Ohnuki K. Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake. Biomed Res. 2010 Aug;31(4):231-7. doi: 10.2220/biomedres.31.231. PMID: 20834180.

[22] Chong PS, Fung ML, Wong KH, Lim LW. Therapeutic Potential of Hericium erinaceus for Depressive Disorder. Int J Mol Sci. 2019 Dec 25;21(1):163. doi: 10.3390/ijms21010163. PMID: 31881712; PMCID: PMC6982118.

[23] Li TJ, Lee TY, Lo Y, Lee LY, Li IC, Chen CC, Chang FC. Hericium erinaceus mycelium ameliorate anxiety induced by continuous sleep disturbance in vivo. BMC Complement Med Ther. 2021 Dec 5;21(1):295. doi: 10.1186/s12906-021-03463-3. PMID: 34865649; PMCID: PMC8643634.

[24] Ryu S, Kim HG, Kim JY, Kim SY, Cho KO. Hericium erinaceus Extract Reduces Anxiety and Depressive Behaviors by Promoting Hippocampal Neurogenesis in the Adult Mouse Brain. J Med Food. 2018 Feb;21(2):174-180. doi: 10.1089/jmf.2017.4006. Epub 2017 Nov 1. PMID: 29091526.

[25] Saitsu Y, Nishide A, Kikushima K, Shimizu K, Ohnuki K. Improvement of cognitive functions by oral intake of Hericium erinaceus. Biomed Res. 2019;40(4):125-131. doi: 10.2220/biomedres.40.125. PMID: 31413233.

[26] Ratto D, Corana F, Mannucci B, Priori EC, Cobelli F, Roda E, Ferrari B, Occhinegro A, Di Iorio C, De Luca F, Cesaroni V, Girometta C, Bottone MG, Savino E, Kawagishi H, Rossi P. Hericium erinaceus Improves Recognition Memory and Induces Hippocampal and Cerebellar Neurogenesis in Frail Mice during Aging. Nutrients. 2019 Mar 27;11(4):715. doi: 10.3390/nu11040715. PMID: 30934760; PMCID: PMC6521003.

[27] Martínez-Mármol R, Chai Y, Conroy JN, Khan Z, Hong SM, Kim SB, Gormal RS, Lee DH, Lee JK, Coulson EJ, Lee MK, Kim SY, Meunier FA. Hericerin derivatives activates a pan-neurotrophic pathway in central hippocampal neurons converging to ERK1/2 signaling enhancing spatial memory. J Neurochem. 2023 Jun;165(6):791-808. doi: 10.1111/jnc.15767. Epub 2023 Jan 31. PMID: 36660878; PMCID: PMC10952766.

[28] Cordaro M, Salinaro AT, Siracusa R, D’Amico R, Impellizzeri D, Scuto M, Ontario ML, Cuzzocrea S, Di Paola R, Fusco R, Calabrese V. Key Mechanisms and Potential Implications of Hericium erinaceus in NLRP3 Inflammasome Activation by Reactive Oxygen Species during Alzheimer’s Disease. Antioxidants (Basel). 2021 Oct 22;10(11):1664. doi: 10.3390/antiox10111664. PMID: 34829535; PMCID: PMC8615045.

[29] Darmasiwi, Sari & Aramsirirujiwet, Yaovapa & Kimkong, Ingorn. (2022). Biological activities and chemical profile of Hericium erinaceus mycelium cultivated on mixed red and white jasmine rice. Food Science and Technology. 42. 10.1590/fst.08022.

[30] Lomberg, Margarita & Krupodorova, Tetiana & Красінько, Вікторія & Mykchaylova, Oksana. (2023). The antibacterial activity of culture filtrates and mycelia of selected strains of macromycetes from the genus Hericium. Botanica Serbica. 47. 241-249. 10.2298/BOTSERB2302241L.

[31] Darmasiwi S, Aramsirirujiwet Y, Kimkong I. Antibiofilm activity and bioactive phenolic compounds of ethanol extract from the Hericium erinaceus basidiome. J Adv Pharm Technol Res. 2022 Apr-Jun;13(2):111-116. doi: 10.4103/japtr.japtr_1_22. Epub 2022 Apr 7. PMID: 35464662; PMCID: PMC9022366.

[32] Wang G, Zhang X, Maier SE, Zhang L, Maier RJ. In Vitro and In Vivo Inhibition of Helicobacter pylori by Ethanolic Extracts of Lion’s Mane Medicinal Mushroom, Hericium erinaceus (Agaricomycetes). Int J Med Mushrooms. 2019;21(1):1-11. doi: 10.1615/IntJMedMushrooms.2018029487. PMID: 30806251.

[33] Luong, Ngan & VI, Nguyen & Doan, Tham & Loan, Le & Ho, Thanh & Tran, Trung Hieu. (2021). Antioxidant and anti-Helicobacter pylori activities of Hericium erinaceus mycelium and culture filtrate. Biomedical Research and Therapy. 8. 4266-4275. 10.15419/bmrat.v8i3.665.

[34] Liu JH, Li L, Shang XD, Zhang JL, Tan Q. Anti-Helicobacter pylori activity of bioactive components isolated from Hericium erinaceus. J Ethnopharmacol. 2016 May 13;183:54-58. doi: 10.1016/j.jep.2015.09.004. Epub 2015 Sep 11. PMID: 26364939.