מעבר לחנות שלנו

מאמרים, מחקרים - טרמטס, מחקרים - פלאורוטוס, מחקרים - שיטאקה, מחקרים על פטריות מרפא, מערכת העיכול, עוד על פטריות

חיידקים פרוביוטיים ופטריות מרפא – סינרגיה מהטבע

במערכת העיכול שלנו מתקיימת “קהילה” עצומה של חיידקים שחיים איתנו בהרמוניה ותורמים לבריאות. הם שוקלים יחד בערך קילו וחצי, ומאות זנים שונים מאכלסים את המעיים – בעיקר את המעי הגס. חלקם חיידקים ידידותיים (פרוביוטיים) שמגינים עלינו ותומכים בעיכול, וחלקם עלולים להזיק כשיש חוסר איזון.

כשיש מגוון חיידקים טובים והאיזון נשמר, מערכת העיכול פועלת חלק: עיכול מזון, ספיגת רכיבי תזונה והפרשת פסולת. כשהאיזון מופר, עלולות להופיע בעיות כמו שלשול אחרי אנטיביוטיקה, התפרצות של חיידקים מזיקים, ואף החמרה במחלות מעי דלקתיות.

 

 

מהו “מחסום המעי” ולמה הוא חשוב

הדופן הפנימית של המעי ומושבת החיידקים הידידותיים יוצרים יחד “מחסום” שמונע ממיקרובים וחומרים לא רצויים לעבור מהמעי אל מחזור הדם. כשהמחסום חזק, הגוף מוגן יותר מזיהומים ודלקות.

איך המחסום שומר עלינו?

  • תחרות על מקום ומזון: החיידקים הטובים תופסים “עמדות” על פני רירית המעי ומקשים על פתוגנים להידבק.

  • ויסות חומציות: פירוק סוכרים בתסיסה מוריד את ה-pH במעי. סביבה חמוצה קלה מקשה על חיידקים מזיקים לשגשג ותומכת בספיגת מינרלים.

  • יצירת חומרים אנטי-מיקרוביאליים: תוצרי התסיסה כוללים גם מולקולות שמחלישות פתוגנים.

  • חיזוק “חיבורים הדוקים”: חומצות שומן קצרות שרשרת (SCFA) שנוצרות בתסיסה מחזקות את הקשרים בין תאי רירית המעי, מה שמפחית חדירות ו”דליפת מעי”.

בנוסף, החיידקים הטובים מעודדים יצור של שכבת ריר מגן (מוצינים) שמקשה על פתוגנים להיצמד לדופן, ומפעילים את מערכת החיסון המקומית כך שתזהה פולשים מהר ותנטרל אותם.

 

 

חומצות שומן קצרות שרשרת – הדלק של המעי

כשחיידקים פרוביוטיים מפרקים סיבים, הם מייצרים חומצות שומן קצרות שרשרת: אצטט, פרופיונאט ובוטיראט. אלה:

  • מספקות אנרגיה זמינה לתאי המעי ותומכות בהתחדשות תקינה של הרקמה.

  • מחזקות את החיבורים בין התאים ומפחיתות חדירות.

  • מסייעות לאיזון ספיגת מים ומלחים, ומשפרות ספיגת סידן ומינרלים נוספים.

  • יוצרות סביבה חומצית קלה שמעודדת חיידקים ידידותיים ומדכאת מזיקים.

בוטיראט בולטת במיוחד כמקור אנרגיה מועדף לתאי המעי וכרכיב שתומך בהגנה מפני שינויים טרום-סרטניים במעי.

 

 

תרומת החיידקים הידידותיים לבריאות הכללית

החיידקים הפרוביוטיים:

  • מייצרים ויטמיני B וויטמין K.

  • מסייעים בפירוק חלבונים ופחמימות, וביצירת אנזימים כגון β-גלקטוזידאז למי שרגיש ללקטוז.

  • משפרים תנועתיות מעיים ומסייעים במניעת עצירות.

  • מפחיתים פעילות דלקתית עודפת במעי.

  • משתתפים באיזון חילוף חומרים של גלוקוז ושומנים.

  • משפיעים גם מעבר למעי: על מערכת החיסון, על מצב הרוח (סרטונין) ועל איכות השינה (מלטונין).

 

מה פוגע באיזון?

  • תזונה מערבית דלה בסיבים ועשירה במזון מעובד מדלדלת את החיידקים הטובים.

  • זיהום אוויר, חומרי הדברה, עישון וגורמים סביבתיים נוספים משנים את תנאי החיים של המיקרוביום לרעה.

  • תרופות כמו אנטיביוטיקה, וכן הורמונים ותרופות מסוימות, משבשים את ההרכב הטבעי.

  • סטרס מתמשך פוגע בתנועתיות המעי ובזרימת הדם, ומשפיע גם על אוכלוסיית החיידקים.

 

פרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה – מה ההבדל?

  • פרוביוטיקה: תוספים או מזונות שמכילים חיידקים חיים. הם צריכים לשרוד את המעבר בקיבה והמעי הדק ולהגיע למעי הגס.

  • פרה-ביוטיקה: “המזון של החיידקים”. אלה סיבים שלא מתעכלים אצלנו, אבל מזינים סלקטיבית את החיידקים הידידותיים, עוזרים להם להתיישב במעי ולשגשג.

כדי שפרוביוטיקה “תתפוס”, כדאי לשלב גם פרה-ביוטיקה בתזונה. סוג הסיב, הכמות וההתמדה חשובים לא פחות מבחירת זן החיידק בתוסף.

 

 

פטריות מרפא כמזון פרה-ביוטי

המחקר המודרני מזהה בפטריות מרפא מקור עשיר לסיבים פרה-ביוטיים, בעיקר בטא-גלוקנים וסוגי פוליסכרידים נוספים. הסיבים הללו אינם מתפרקים בעיכול, אך מזינים את המיקרוביום ותומכים בפעילות מערכת החיסון.

  • פלאורוטוס ושיטאקה מכילים כמויות יפות של סיבים פרה-ביוטיים, ובמחקרים נמצא שהם מעודדים גדילה של לקטובצילוס וביפידובקטריה ומעלים יצור SCFA.

  • ריישי, טרמטס ופטריות נוספות נבחנו בהקשר של איזון המיקרוביום, הפחתת דלקת ושיפור סמנים מטבוליים.

 

 

טרמטס (Turkey Tail) ו-PSP: דוגמה מחקרית בולטת

רכיב בשם PSP שמופק מתפטיר של פטריית טרמטס נבדק במספר מחקרים:

  • במבחנות ובמודלים שונים נמצאה האצה של צמיחת חיידקים ידידותיים, ירידה ב-pH ועלייה ב-SCFA.

  • במחקר קליני מבוקר שנמשך שמונה שבועות, השוו בין PSP, אנטיביוטיקה אמוקסיצילין וללא טיפול. PSP הוביל לשינויים עקביים שתואמים לפעילות פרה-ביוטית ולחיזוק החיידקים המועילים. לעומת זאת, אמוקסיצילין שיבשה את המיקרוביום והגבירה זנים מזיקים כמו E. coli ו-Shigella, וההשפעה השלילית נמשכה גם אחרי סיום הטיפול.

המסקנה: בעוד שאנטיביוטיקה נחוצה למצבים מסוימים אך עלולה לפגוע במיקרוביום, PSP מפטריית טרמטס פועל כתמיכה פרה-ביוטית שמאזנת את אוכלוסיית החיידקים.

 

פטריית טרמטס

ריישי, שיטאקה ואגריקוס – תמיכה ממקורות נוספים

  • ריישי (Ganoderma lucidum): פוליסכרידים שנבדקו הראו עידוד גדילה של ביפידובקטריה ולקטובצילוס, הפחתת דלקת ושיפור סמנים חמצוניים במודלים שונים. יש גם מחקרים שמצאו שינוי ביחסי חיידקים המקושרים להשמנה ושיפור בתנגודת לאינסולין.

  • שיטאקה (Lentinula edodes): פוליסכרידים משיטאקה השפיעו לטובה על מבנה אוכלוסיית החיידקים במעי בעכברים, עם ירידה בפתוגנים ועלייה בחיידקים ידידותיים.

  • אגריקוס: נמצא כי צריכתו הגדילה מגוון מיקרוביאלי ושיפרה התמודדות עם זיהומי מעי במודלים של חיות. במחקרים בעופות הודגמו גם שיפורים במדדי חמצון ובאיזון הפלורה.

בנוסף, יש עבודות שמראות פוטנציאל אנטי-בקטריאלי נקודתי של מיצויי פטריות (כולל היריסיום וטרמטס) כנגד חיידק הליקובקטר פילורי, עם תוצאות מבטיחות במחקרים ראשוניים.

 

 

בשורה התחתונה

כשמשלבים חיידקים פרוביוטיים עם סיבים פרה-ביוטיים – ובכלל זה סיבים ייחודיים מפטריות מרפא – מתקבלת פעולה סינרגית: החיידקים יקבלו “מזון” איכותי להתבססות, המעי ייצר יותר SCFA התורמים למחסום מעי חזק, ולמערכת החיסון תהיה תמיכה מאוזנת יותר.
היתרונות לא מסתיימים במעי: יש השפעות על ספיגת מינרלים, חילוף חומרים של גלוקוז וכולסטרול, ועל מדדי דלקת ונזק חמצוני.

 

 

 

:References

[1] Gibson GR, Roberfroid MB. Dietary modulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of prebiotics. J Nutr. 1995 Jun;125(6):1401-12. Revi
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7782892

[2] Aida, F.M.N.A.; Shuhaimi, M.; Yazid, M.; Maaruf, A.G. Mushroom as a potential source of prebiotics: A review. Tren
ds Food Sci. Technol. 2009, 20, 567–575
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224409002295

[3] Microbial Functional Foods and Nutraceuticals
Vijai Kumar Gupta, ‏Helen Treichel, ‏Volha (Olga) Shapaval – 2017 – ‏Science
https://books.google.co.il/books?id=ZLA4DwAAQBAJ&pg=PA74&lpg=PA74&dq=chitin+polysaccharide+80-90%25+of+dry+matter&source=bl&ots=5QWt6j_s8-&sig=ACfU3U3w718aAmPwnwyeQjkUp58v-R-Y7Q&hl=iw&sa=X&ved=2ahUKEwi07NPAgLHgAhXSwKQKHSoiBqYQ6AEwCHoECAcQAQ

[4] Manning TS, Gibson GR. Microbial-gut interactions in health and disease. Prebiotics. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2004 Apr;18(2):287-98. Review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15123070

[5] Batbayar S, Lee DH, Kim HW. Immunomodulation of Fungal β-Glucan in Host Defense Signaling by Dectin-1. Biomol Ther (Seoul). 2012 Sep;20(5):43
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24009832

[6] Glucans from fruit bodies of cultivated mushrooms Pleurotus ostreatus and Pleurotus eryngii: Structure and potential prebiotic activity Carbohydrate Polymers 76 (2009) 548–55

[7] Yu, Z.T.; Liu, B.; Mukherjee, P.; Newburg, D.S. Trametes versicolor extract modifies human fecal microbiota composition in vitro. Plant Foods Hum Nutr. 2013 Jun;68(2):107-12
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23435630

[8] Pallav, K.; Dowd, S.E.; Villafuerte, J.; Yang, X.; Kabbani, T.; Hansen, J.; Dennis, M.; Leffler, D.A.; Newburg, D.S.; Kelly, C.P. Effects of polysaccharopeptide from Trametes versicolor and amoxicillin on the gut microbiome of healthy volunteers. Gut Microbes 2014, 5, 458–467
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25006989

[9] Jayachandran M, Xiao J, Xu B. A Critical Review on Health Promoting Benefits of Edible Mushrooms through Gut Microbiota. Int J Mol Sci. 2017 Sep 8;18(9). pii: E1934
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28885559

[10] Shuhaimi, Y.S.; Arbakariya, M.; Fatimah, A.; Khalilah, A.B.; Anas, A.K.; Yazid, A.M. Effect of Ganoderma lucidum polysaccharides on the growth of Bifidobacterium spp. as assessed using Real-time PCR. Int. Food Res. J. 2012, 19, 1199–1205

[11] Li K, Zhuo C, Teng C, Yu S, Wang X, Hu Y, Ren G, Yu M, Qu J. Effects of Ganoderma lucidum polysaccharides on chronic pancreatitis and intestinal microbiota in mice. Int J Biol Macromol. 2016 Dec;93(Pt A):904-912
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27616696

[12] Varshney, J.; Ooi, J.H.; Jayarao, B.M. White button mushrooms increase microbial diversity and accelerate the resolution of Citrobacterrodentium infection in mice. J. Nutr. 2013, 143, 526–532

[13] Giannenasa, I.; Tsalie, E.B.; Chronisc, E.F. Consumption of Agaricus bisporus mushroom affects the performance, intestinal microbiota composition and morphology, and antioxidant status of turkey poults. Anim. Feed Sci. Technol. 2011, 165, 218–229

[14] Hetland, G.; Dag, M.; Eide, M.; Haugen, M.H.; Mirlashari, M.R.; Paulsen, J.E. The Agaricus blazei-based mushroom extract, andosan, protects against intestinal tumorigenesis in the A/J Min/+ mouse. PLoS ONE 2016, 11, e0167754
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28002446

[15] Xu,X. Zhang,X. Lentinula edodes-derived polysaccharide alters the spatial structure of gut microbiota in mice. PLoS ONE 2015, 10, e0115037
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25608087

[16] Saman, P.; Chaiongkarn, A.; Moonmangmee, S.; Sukcharoen, J.; Kuancha, C.; Fungsin, B. Evaluation of prebiotic property in edible mushrooms. Biol. Chem. Res. 2016, 3, 75–85

[17] Chang CJ, Lin CS, Lu CC, Martel J, Ko YF, Ojcius DM, Tseng SF, Wu TR, Chen YY, Young JD, Lai HC. Ganoderma lucidum reduces obesity in mice by modulating the composition of the gut microbiota. Nat Commun. 2015 Jun 23;6:7489
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26102296

[18] Wang YanBo. Prebiotics: present and future in food science and technology. Food Research International, 48, 8-12. 2009
https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/20093101887

[19] Anti-Helicobacter pylori Activity of Mushrooms Arch. Pharm. Res. Vol.19, No6, pp. 447-449. 1996

[20] Shang X, Tan Q, Liu R, Yu K, Li P, Zhao GP. In vitro anti-Helicobacter pylori effects of medicinal mushroom extracts, with special emphasis on the Lion’s Mane mushroom, Hericium erinaceus (higher Basidiomycetes). Int J Med Mushrooms. 2013; 15(2):165-74
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23557368

[21] Donatini B. Randomized study comparing the efficacy of hericium versus essential oils against Helicobacter pylori (HP) infection. Phytotherapie. 2014;12(1):3–5
https://link.springer.com/article/10.1007/s10298-014-0831-5

 

Related Posts