רקע:
יחסי הגומלין בין חיידקי הפלורה של המעי בגוף האדם, אלה הפרוביוטיים ואלה הפתוגנים, משחקים תפקיד קריטי בשמירה על בריאות המעיים ובפתופיזיולוגיה של מגוון רחב של הפרעות, כגון: שלשול הנגרם מנטילת אנטיביוטיקה, זיהום Clostridium הגורם לשלשולים חמורים ומחלות מעי דלקתיות (קרוהן וקוליטיס כיבית). פרוביוטיקה יכולה להעניק יתרונות בריאותיים באמצעות השפעותיה המועילות על מיקרוביום המעיים, ואילו אנטיביוטיקה יכולה לשבש את המיקרוביום, דבר המוביל לשלשולים ולתופעות לוואי אחרות.
מטרת המחקר:
להשוות את ההשפעות הפרה-ביוטיות של הפוליסכרידים הפפטידים (PSP) מפטריית המרפא טרמטס (Trametes Versicolor), לאלה של האנטיביוטיקה, אמוקסיצילין, על המיקרוביום במעיים של בני אדם.
שיטות המחקר:
במחקר אקראי שנערך 56 יום, 24 מתנדבים בריאים בגילאי 21-51 חולקו באופן אקראי לשלוש קבוצות:
• קבוצה אחת קיבלה קבלת תמצית PSP מפטריית המרפא טרמטס ורסיקולור.
• קבוצה שניה קיבלה אמוקסיצילין.
• קבוצה שלישית לא קיבלה כלל טיפול.
במהלך 8 שבועות נלקחו 7 דגימות צואה מכל הנבדקים בקבוצות המחקר ו-3 דגימות צואה מכל הנבדקים בקבוצת הביקורת. דגימות הצואה נותחו באמצעות טכניקת bTEFAP, המשלבת שיטות אקולוגיות לאיתור חיידקים בצואה.
תוצאות:
22 מתוך 24 משתתפים השלימו את הפרוטוקול המלא. נמצא ש-PSP הוביל לשינויים ברורים ועקביים עם פעילות פרה-ביוטית מובהקת במיקרוביום של הנחקרים. למרות המגוון הרב של החיידקים במיקרוביום האנושי, נמצאו שינויים דומים באוכלוסיית החיידקים הפרוביוטיים בקרב הנבדקים. בקרב אלה שטופלו באומוקסיצילין, החיידקים הפרוביוטיים הנפוצים נטו להישאר ברמה יציבה ולהאפיל על השפעות הטיפול באמוקסיצילין. הטיפול באמוקסיצילין גרם לשינויים באוכלוסיית החיידקים במעי, ובעיקר גורם לעלייה בחיידקי Escherichia Coli ו-Shigella. השינויים הקשורים לאנטיביוטיקה נמשכו עד לתום תקופת המחקר, כלומר במשך 42 ימים לאחר תום הטיפול האנטיביוטי.
מסקנות:
אוכלוסיית החיידקים הפרוביוטיים בקבוצת האנשים הבריאים הציגה גיוון משמעותי בזני החיידקים, אך נותרה יציבה לאורך זמן.
מתן האנטיביוטיקה אמוקסיצילין משנה את הרכב המיקרוביום האנושי וגורמת לשגשוג חיידקים פתוגנים. התאוששות רמת החיידקים הפרוביוטיים במעי, המתרחשת לאחר מתן האנטיביוטיקה, עלולה להימשך מספר שבועות. מתן תמצית PSP מפטריית המרפא טרמטס פועלת כמצע פרה-ביוטי, כזה המאזן את הרכב אוכלוסיית חיידקי המעיים בקרב אנשים אלה.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25006989