עקרונות תזונה נכונה לפוגשי סרטן
המלצות תזונה:
• עברו לתזונה צמחית ככל הניתן
• אכלו דג (עד פעמיים בשבוע) ועוף אורגני בלבד (עד פעם בשבוע). בשאר השבוע מומלצת צריכה של ירקות, דגנים מלאים וקטניות.
• עברו לתזונה אורגנית ככל הניתן
חשוב בעיקר להקפיד על עלים ירוקים אורגניים, וביצים אורגניות, ועוף אורגני (במידה וצורכים) .
הימנעו ממזונות ורכיבי מזון המעודדים את התפתחות הסרטן:
• בשר בקר (למי שחייב אפשרי לצרוך פעם בשבועיים בשר ממקור איכותי)
• מוצרי חלב (בעיקר מוצרי חלב פרה המכילים הורמונים ו אנטיביוטיקה)
• סוכר, מוצרים המכילים סוכר וקמח לבן – הכוונה היא לסוכר עצמו אבל לא רק – יש מוצרים רבים המכירים סוכר ולכן מומלץ לקרוא תוויות ולהימנע למשל ממשקאות קלים, חמוצים, קטשופ, קורנפלקס לחמים שונים ועוד.
אם רוצים ניתן עם ממתיק סטיוויה ובמקום קמח לבן מומלץ קמח חיטה מלאה/שיפון/כוסמין
• מזון “מתועש” – כל מה שבא באריזה – סלטים מוכנים (חומוס ודומיהם), רטבים מוכנים , קפואים בסגנון “טבעול” וכו.
• אלכוהול
• מזון מטוגן, מזון “על האש” ומזונות קלויים – תהליך הטיגון משחרר רדיקלים חופשיים שמייצרים תהליך דלקתי בגוף והתפתחות של תאים סרטניים .
• מזונות המכילים שומן טרנס ושמנים מזוככים – על המוצרים המכילים שומן טרנס יהיה כתוב “מרגרינה” או “שומן צמחי מוקשה” או “שומן צמחי מוקשה חלקית” יימצא בד”כ בכל הבצקים המוכנים כגון עוגות קנויות,עוגיות קנויות, בורקסים, ובחלק מהלחמים וכו. שמנים אסורים הם שמן קנולה, שמן חריע, שמן תירס ,ושמן סויה.
• לבישול ואפייה מומלצים רק שמן זית ושמן קוקוס
• מזונות בעלי כמות גבוהה של נתרן כגון אבקות מרק למשל (מומלץ לתבל בחומרים טבעיים כמו כורכום, כמון, מעט מלח ים, וכו)
• חומרים משמרים, ניטריטים וניטרטים וצבעי מאכל – נמצאים במזון מתועש, בנקניקים, בנקניקיות ועוד.
• מוצרים מזון /מים הארוזים בכלי פלסטיק/קופסאות שימורים עם ציפוי פלסטיק פנימי (מכילים BPA פלסטיק פנימי. ) מומלץ לחמם ולקרר מוצרי רק בכלי זכוכית.
בצעו הכנסה מאסיבית של אנטי-אוקסידנטים ומעכבי סרטן לתזונה מידי יום:
• תה ירוק (רצוי 3-5 כוסות ביום
• עשבי תיבול ותבלינים : כורכום, אורגנו טרי או מיובש, טימין טרי או מיובש, רוזמרין טרי או מיובש, נענע טרייה, עירית, ג’ינגר (לגרד שורש לתוך התה למשל) – לצרוך ברמה יומיומית.
• פירות שחורים: פירות יער (ניתן לקנות קפואים), ענבים שחורים אורגניים, רימונים.
• שום (טרי) ובצל (טרי או מבושל)
• פטריות (מכל הסוגים)
• ירקות מצליבים – כרוב, כרובית, ברוקולי, כרוב ניצנים.
• מגוון יומי של כל שאר הירקות בכמות גדולה : עלים ירוקים (חשובים ומעלים רמות המוגלובין), ירקות לבנים כגון ארטישוק לבן, שומר לבן, וקולרבי, ירקות אדומים ,פלפלים אדומים, סלק אדום, ירקות כתומים כמו דלעת , בטטות וגזרים.
תפריט יומי מומלץ:
• 3 ארוחות שהן שילוב של דגנים טובים וחלבון מן הצומח (קטניות) או מן החי (ביצה/דג ) + 3 ארוחות ביניים + 12 מנות של ירק + 3 מנות פרי + שתייה מרובה של מים.
• המרכיב העיקרי בתזונה צריך להיות ירקות ובכמות גדולה: ירקות בשייק ירוק או במיץ ירקות, ירקות בסלט, ירקות במרק, ירקות מאודים, ירקות מוקפצים, ירקות בתנור וכו, וכמובן גם פירות מכל הסוגים והצבעים (לא יבשים)
• המרכיב השני המומלץ בתזונה הוא דגנים בריאים: לחם שיפון/לחם כוסמין, בורגול, קינואה, אורז מלא, קוסקוס מלא, כוסמת, שיבולת שועל וכו
• מרכיב נוסף וחשוב בתזונה הוא קטניות : טופו, גרגרי חומוס, שעועית לבנה, עדשים ירוקות, עדשים שחורות, עדשים כתומות, שעועית לבנה וכו
• ניתן להוסיף ביצים אורגניות 3-4 פעמים בשבוע , ודגים פעמיים בשבוע.
• חשוב להכניס מידי יום את כל האנטיאוקסידנטים שהוזכרו.
• חשוב להוסיף לתזונה אגוזי מלך ואגוזי ברזיל מידי יום.
• לתבל בעשבי התיבול שהוזכרו.
• להשתמש רק בשמן זית או שמן קוקוס ולא בשמנים אחרים.
• לשתות בכל יום שייק ירוק/מיץ וירקות ואפשר להוסיף לזה גם שייק פירות
• לשתות בכל יום 3-5 כוסות תה ירוק