מעבר לחנות שלנו

אתר המטפלים, כללי

מהפיכת הפטריות מגיעה לישראל

הסגולות המדהימות של פטריות המרפא ידועות לאנושות מזה אלפי שנים. השימוש בהן מתועד בתרבויות עתיקות כמו סין, יפן, מצריים ודרום אמריקה, ואף הרפואה הקונבנציונאלית עושה שימוש קבוע במטאבוליטים של פטריות בטיפול במגוון של מצבי בריאות – ציקלוספורין, פניצילין,ארגוטמין, ליסורייד, לובסטטין וסטטינים נוספים, גרסאופולבין, לנטינן, סכיזופילן הן כולם תרופות ידועות אשר מקורן בממלכה החמישית-ממלכת הפטריות וזה לאחר מחקר של פחות מאחוז אחד מכלל הפטריות בעולם.

מחקרים רבים הוכיחו את יכולתן של פטריות המרפא להשפיע לטובה על בריאות האדם . רופאים רבים כבר ממליצים למטופליהם להשתמש בפטריות המרפא כחלק מטפול שגרתי בקשת רחבה של בעיות בריאות.

הפטריות עצמן נטולות מערכת חיסון והן חשופות באופן תמידי לחיידקים,וירוסים ועובשים שמתחרים עמן על מקורות מים ואנרגיה.  אי לכך פתחו הפטריות שיטת לוחמה כדי לשרוד: הפטרייה מפרישה חומרים אשר מדכאים ואף מחסלים את התחרות וכך היא נלחמת במיקרואורגניזמים סביבה.
עד היום מחפשים חומרי אנטיביוטיקה חדשים בפטריות ועובשים שיפתרו את הבעיה הגלובלית של חיידקים העמידים לאנטיביוטיקה.

פטריות מכילות חומרים מיוחדים שאינם קיימים בסוגי מזון אחרים ואשר חיוניים לשמירה על בריאות תקינה בעולם המודרני. החומרים יוצרים קוקטייל סינרגי של חומרים פעילים הכוללים חומרים אנטיביוטיים טבעיים, אנזימים מיוחדים, בטא-גלוקנים, מינרלים, נוגדי חמצון, סטרולים, ארגוסטרול ונגזרותיו, פוליסכרידים קשורי חלבון ועוד.

השימוש בפטריות מרפא מתועד לאורך 3000 שנה בעיקר בכתבי הרפואה הסינית שם ניתן למצוא עדויות על שימוש נרחב בפטריות. גם ביפן משתמשים כבר מאות שנים המייטאקי שיטאקה ראישי וטרמטס אך יתכן בהחלט שהשימוש בפטריות המרפא הוא עתיק יותר. ב 1991 נמצאו שרידי גופתו של אטצ’י (otzi) “איש הקרח” שגילו הוערך ב 5300 שנה, על גופתו נמצאה שרשרת של פטריות מרפא.

גם במצרים מרכז חשוב נוסף בעולם העתיק, ישנן עדויות לצריכת פטריות. הפטריות היו מצרך נדיר ששימש גם למאכל וגם למרפא. ערכן היה כה גבוהה שרק בני משפחת המלוחה יכלו להרשות לעצמם לצרוך אותו. מאוחר יותר בהיסטוריה אך בסמיכות גאוגרפית הנביא מוחמד מייסד דת האיסלם הכיר את פטריות המרפא, העריך את תרומתן החשובה וכינה אותן “מן שאללה שלך לבני ישראל דרך משה”.

בקצה השני של העולם בחבר סאו פאולו שבברזיל השימוש בפטריה “אגריקוס בלזיי” רווח זמן רב מכדי שניתן לאמוד אותו. מסתבר שתושבי החבל זוכים לאריכות ימים וסובלים ממספר מועט של תחלואים, הודות לצריכה קבועה של הפטרייה. לאחרונה התפרסמו גם בישראל כתבות בכלי תקשורת מובילים בדפוס ובאינטרנט אודות התכונות הייחודיות של פטריות המרפא והשימושים המגוונים בהן. נסקור בקצרה 5 מהמובילות בתחום:

ריישי REISHI

הפטריה הידועה גם בשמה GANODERMA ומוכרת לנו מהרפואה הסינית שם משתמשים בה כבר למעלה מאלפיים שנה.  היא נקראת בסין “צמח הרוחות” וביפן פטרית 10,000 השנה. כיום היא נחשבת לפטרית המרפא הנחקרת ביותר בעולם עם למעה מ 20000 מחקרים. חוקרים מיפן, סין, דרופ קוריאה וארה”ב הקימו איגוד בינ”ל לחקר הראישי והעניקו לה חשיפה עולמית. בין היתר הוכח שהמינרל GERMANIUM המצוי בריישי אורגנית עוזר לשפר את יכולת הדם לספק חמצן פי יותר מ – 1.5, מעלה את רמת המטבוליזם ומאט את תהליך ההזדקנות. חוקר יפני גילה שפטריית הראישי מכילה פי 4-6 יותר גרמניום משורש הגינסנג. בתמצית הריישי ישנה כמות גבוהה מאוד של אנטי אוקסידנטים הנלחמים בנזקים בנזקי הרדיקלים החופשיים ומאטים את תהליך ההזדקנות ואף מסייעים בהגנה מפני התפתחות גידולים סרטניים. ריישי היא הפטריה המושלמת לאנשים המנהלים אוח חיים לא מאוזן או כאלה הסובלים ממספר בעיות בריאותיות במקביל.

מייטאקי MAITAKE

בשמה המדעי נקראת grifola frondosa ביפן קיים שימוש מתועד בפטריה במשך למעלה מ 3000 שנה. כיום השימוש הנפוץ בפטריה הוא לצרכים קולינריים אך לא ניתן להנות מהסגולות הרפואיות שלה בדרך זו שכן החומר שבו אצורים החומרים הפעילים לא ניתן לעיכול בצורתו הטבעית. כמוצר רפואי עוברות הפטריות תהליך מיצוי בטכנולוגיה חדשנית המאפשרת ספיגה של החומרים הפעילים בגוף. חוקרים יפנים גילו כי בפטריית המיטקי יש כמות גבוהה של פויסכרידים ומנגנונים נוספים העוזרים להילחם בגידולים סרטניים בגוף. המחקר כלל סוגי סרטן רבים בהם סרטן הכבד, הריאות, השד, הרקטום ובלוטת הערמונית. בין היתר נמצא גם שהפטריה מפחיתה לחץ דם, מורידה את רמות הסוכר בדם בסכרת מסוג II בעלת השפעה חיובית על הכבד, משפעלת את המערכת החיסון, בעלת פעילות אנטי ויראלית ואנטי בקטריאלית, מרגיע לחצים, מפחיתה כאבים בפרט ותורמת למניעת התפשטות גידולים סרטניים בשד ולכן מושלמת לשימוש בקרב נשים.

שיטאקה SHITAKE

מקור הפטריה הוא המדינות רבות במזרח אסיה שם היא משמת מזה כ 1000 שנה גם כפטרית מרפא ולמאכל. כיום נמצאת הפטריה בשימוש קולינרי גם בעולם המערבי אך נדרשת כמות גדולה ממנה ע”מ להגיע לריכוז חומרים פעילים שהוכח כאפקטיבי לצרכים רפואיים. שיטאקי עשירה בחלבונים, סיבים, מינרלים וויטמינים. בנוסף יש בה כמות גדולה של ארגוסטרול. לנטינן המופק משיטאקי ניתן בהזרקה לוריד בחולי סרטן ביפן ורשומה כתרופה מאושרת שעברה מחקרים קליניים בתוספת לטיפולים כימותרפיים. מחקרים הראו שלשיטאקי יכולות להגן על מע’ הדם יכולת להוריד את לחץ הדם ואת רמות הכולסטרול החופשי בפלסמת הדם. השיטאקי הוא מוצר מניעתי מצויין המתאים במיוחד לאורח החיים המערבי ולה יכולות מוכחות בחיזוק מערכת החיסונית.

קורדיספס סיננסיס CORDYCEPS SINESIS

מקור הפטריה הוא ברמות טיבט, סין וההימלאיה נמצאת בשימוש כבר מאוד שנים גם בנפאל. פטריית הקורדיספס הידועה בסין כבר 2000 כבעלת סגולות לעוררות מינית ולהשבת הויטליות לגוף. סגולות הפטריה נכתבו ותועדו בספר רפואה בטיבת במאה ה-15. רועים מקומיים שהובילו עדר של יאקים הבחינו היאקים המגיעים לגבהים גבוהים מאבדים פתאום את העייפות שלהם, מחדשים כוחות ואף נכנסים ללהט של ייחום. קודיספס פראי עולה עד 65000$ לקג’. הפטריה עזרת בהעצמת תחושת הויטליות, נותנת אנרגיה ומגבירה ויטנטלציה במהלך פעילות ספורטיבית ויחסי מין. ברפואה הסינית היא נחשבת כיעילה למצבים של כשל חיסוני בהן הכליות מעורבות ולכן משתמשים בה בטיפול בבעיות נשימה, שיעול כרוני, צפצופים וקושי בהכנסת אויר ובסין קיימת תרופה לטיפול באסטמה המופקת מהפטריה. במחקר מ 2009 שנערך בסין על נקבות של עכבר שממטרתו הייתה בדיקת ההשפעות האימונולוגיות באמצעות תמצית קורדיספס על לופוס נמצא כי מתן התמצית בגיל צעיר מפחית ומחלישה את חומרת המחלה ע”י הפחתה של חלוקת תאי BPMC מחדש. לפוליסכרידים בפטריה השפעה אנטי דלקתית , אנטי אוקסיד נטית ונוגדת גידולים וגרורות ומסייעים המצבים במצבי היפרליפידמיה והיפוגליקמיה.

אגריקוס בלזיי AGARICUS BLAZEI

אגריקוס ידועה בשמה “פטרית השמש המלכותית” או “פטריית האל” או “פטרית החיים”. למרות גילה הצעיר יחסית בשוק פטריות המרפא היא נחשבת בברזיל לפטרית המרפא הנמכרת ביותר, וביפן ממוקמת במקום השלישי בשוק הפטריות בהיקף מכירות שנתי של 25 מליארד יין. לפטריה קיים פוטנציאל גבוהה בשפעול המערכת החיסונית ובעילות אנטי סרטנית וביפן היא נמצאת בשימוש ניכר בטיפולים אונקולוגיים. באחד המחקרים שנעשו ביפן על הפטריה נראתה דיכוי של גידולים מסוג סרקומה והוצגה פעילו סינרגית עם כימותרפיה והקרנות. נראו שיפורים בפרמטרים החיסויים של המטופלים ושיפור ניכר ברמת חייהם.

לסיכום:

חשובה מאוד טכנולוגית המיצוי של הפוליסכרידים שהם שזורים בדופן התא. דופן התא של פטריות ,הוא חומר קשיח המורכב מכיטין ופוליסכרידים ולכן יש למצות אותו בתהליך מיוחד בכדי לרכז את החומרים הפעילים לכדי מנה אפקטיבית ,ולשפר את הספיגה. בכדי ליצור ק”ג של תמצית פטריות בה יש 30% של פוליסכרידים נדרש כ – 120 קג’ של פטריות טריות. החומרים הפעילים בפטריות הם לרוב חומרים בעלי משקל מולקולורי גבוהה ומורכב, ולכן אנו תלויים בפטריות ככימאיות שייצרו לנו את החומרים הפעילים הללו. פטריות המרפא הן בסיס מצויין לטפל במגוון מצבים עם אפקטיביות מוכחת וקלינית לטיפול במחלות הנפוצות ביותר בעולם המערבי ,ומהוות חזית חשובה בשמירה על הבריאות, וחשוב מכך ללא תופעות לוואי ותגובות בין תרופתיות. בישראל פועלות מספר מעבדות מחקר ופרופסורים בעלי שם עולמי המובילים בתחום פטריות המרפא, וההערכה היא שבשיתופי פעולה בין האקדמיה לתעשייה תצמח מישראל תחום ביוטכנולוגי , שישפיע לטובה על בריאות הציבור, ייצור מקומות עבודה, ויהווה כשגריר של ישראל בעולם.

כותב- נחשול כהן, כימאי, ומתאם קבוצות מחקר במיקוליביה פטריות מרפא.