מעבר לחנות שלנו

אתר המטפלים, כללי

פטריות המרפא ברפואה הסינית המסורתית

Place Holder

פטריות מרפא מוכרות כחלק מספרי רפואת הצמחים והחומרים הסינים מזה כאלפי שנים. בסין העתיקה האמינו שהפטריות הן סמל לאריכות ימים ומזונם של החיים לנצח. כך נהיו הפטריות לצמח מקודש, וניתן לראותן בקישוטים
על חפצי נוי וערך. היוונים האמינו כי הפטריות נותנת כוח וחוזק ללוחמים בקרב והרומאים האמינו שהפטריות הן מתנת האלים ונאכלו באירועים מיוחדים בלבד.
פטריות המרפא נחשבות ברפואה הסינית המסורתית הן כמזון על והן בשימוש רפואי כחלק מהטיפול בצמחי מרפא . הן בעלות טווח פעולה רחב. ככזה, הן יטפלו הן בענפים השונים המבטאים את התבטאות חוסר האיזון חולי (Biao) והן בשורש, המקור לחוסר האיזון חולי (Ben).

כללית ניתן לחלק את פעולת פטריות המרפא ל-5 תפקודים עיקריים:

הגנה מן החיצון: הדיאלוג בין הצ’י המזין (Ying), והצ’י המגן (Wei) מלווה את הרפואה הסינית הקדומה עד ימינו אנו. הרפואה הסינית מתארת את החוץ והחיצון כיסוד בעל מסוגלות להיות שלילי עבור האדם, להסיט את האדם ממסלולו הטבעי, מייעודו בחיים ולהפריע לתפקודו. החוץ ברפואה הסינית העתיקה הוגדר במונחים של שדים, רוחות, מזיקים  וברפואה הסינית המתקדמת יותר – רוח חיצונית, פתוגן (זיהומים תוצאת –  וירוסים, חיידקים, פטריות), תזונה לא נכונה, אווירה שלילית סביב האדם, עקה, לחץ, עוינות. הצ’י המקורי, המבטא את התפתחותו הטבעית והנכונה של האדם, מזין את האיברים הפנימיים, המרכז והביטוי הרגשי. כאשר הפנים מוזן וחזק – האדם יציב. כאשר הפנים חלש – כל חיצון יערער את האדם.

ברפואה הסינית המסורתית, נחשבות פטריות המרפא כחומרים המחזקים ומווסתים את תנועת הצ’י המגן (Wei Qi) וכך שומרות על האדם מן השלילי, שבחיצון[3].

הזנה, חיזוק ותמיכה: לאחר שהאדם נולד, מערכות הנשימה והעיכול מייצרות את החומרים המאפשרים תנאים להתפתחותו וצמיחתו. חומרים אלו נקראו ברפואה הסינית, צי ודם. הצ’י המיוצר בריאות (דרך תהליך הנשימה) והצ’י המיוצר בקיבה ובטחול (דרך תהליכי העיכול וההפרדה) מזינים ומניעים את הדם וכך מאפשרים לאדם לפעול.
פטריות המרפא נחשבות כמחזקות יצור צ’י ודם וכך הן תומכות בויטליות של האדם. התמיכה והחיזוק של פטריות המרפא, בפעילות הטחול והקיבה חשובה בגלל התפקיד הכפול של יצירת הצי והדם: האדם תלוי בצ’י Ying Qi)) על מנת לפעול ולבצע תפקידיו בעולם והדם מאפשר לחיים להתממש. חולשה של צ’י ודם משמעותה קושי ביכולתה של אדם לפעול וליצור בעולם.

מיצוי ושימור התמצית המולדת: התמצית המולדת (Jing), היא “זרע החיים”, המקור הגשמי לחיים ולהיווצרות חיים, על פי הרפואה הסינית. [Ma Dan-yang [4, כותב על התמצית המולדת: “זהו הדבר היקר ערך ביותר עבור האדם, כמו גם המוגבל מאוד, על האדם לדעת שחייו תלויים בתמצית וכאשר הוא מבזבז אותה, הוא מתיש ומכבה את אור הנשמה. בהקשר זה, עליו לזכור את האמרה העתיקה: כאשר השמן מתאדה השמיימה, המנורה מפסיקה מלהאיר!”
פטריות המרפא נחשבות כמשמרות את התמצית המולדת ומונעות בזבוז, תומכות בכליות המאכסנות את התמצית ומזינות את הצ’י המקורי (Yuan Qi) המופק ממנה.

ניקוז לחות וסילוק רעילות: הרפואה הסינית מקשרת בין תפקוד תקין של מערכת העיכול (הבאה לידי ביטוי בפעולת איברי ה-FU), ובין מיצוי של הטהור במזון ובנוזלים. כאשר לחות ורעילות מצטברים בגוף, נראה מצבים של הפרעות במערכת הנשימה, גידולים, צ’יסטות ומיומות, הפרעות בעיכול, ביציאות, השמנה ומחלות עור שונות. פטריות המרפא מחזקות את פעילות מערכת העיכול ומגבירות את ההפרשה והניקוז של לחות עכורה ורעילות מן הגוף.

הרגעת נפש וחיזוק המודעות (Shen): ברפואה הסינית המסורתית יפגעו יכולות הנפש והמודעות  של האדם במצבי חסר, כאשר הצ’י ודם אינם מזינים את הלב והתמצית המולדת אינה מזינה את המוח ובמצבי עודף של הצטברות לחות (החוסמת את פתחי ההכרה), רעילות וחסימה של הדם. פטריות המרפא פועלות על הנפש והמודעות הן בתמיכה במצבי חסר והן בפיזור, הנעה וניקוז במצבי העודף.

שילובים נפוצים של פטריות מרפא במרקחות סיניות במחלות פנימיות:

לרוב, ניתנים צמחי המרפא והחומרים הסיניים, לא כצמח בודד אלא בשילוב של צמחים וחומרים. מרשם הבנוי ממספר צמחים, יוצר אפקט טיפולי (סינרגטי), מטפל הן בשורש החולי והן בענפים (התסמינים השונים)[5] ומוודא שלא יהיו תופעת לוואי האופייניות לשימוש בצמח בודד[6].

יוצאים מן הכלל יהיו מספר מועט של צמחים וחומרים, היכולים להיות בשימוש פנימי לבדם. לאלו יהיו לרוב מספר איכויות ותפקודים שיפעלו בהרמוניה ויטפלו במכלול תפקודו של המטופל.

פטריות המרפא ניתנות ברפואה הסינית, הן כחומר בודד והן בשילוב עם פטריות וחומרים נוספים.

לדוגמא: Ping gu) pleurotus), “פטריית השלווה”, היא מזינה את הדם,  משמע תפקודה הוא מחזק, אך במקביל היא מניעה את הדם ומנקזת לחות, משמע תפקודה מפזר. היכולת של פטריות המרפא לפעול במקביל, על מערכות הגוף השונות, משמע תפקוד מהרמן, מאפשר להשתמש בהן כחומר בודד או בשילוב עם צמחים וחומרים נוספים.

פטריות המרפא ברפואה הסינית מסורתית

אתן מספר דוגמאות לשילוב בין פטריות, צמחים וחומרים;

הפרעות שינה:

Ling zhi (reishi) 9g, dang gui 9g, bai ahao 9g, suan zao ren 6g, long yan rou6g

אסטמה כרונית (לתת בין ההתקפים):

Ling zhi (reishi) 9g, dong chong xia cao (cordyceps) 9g, dang shen 6g,                 wu wei zi 6g, ban xia 6g, sheng jiang 4g

תמיכה במהלך טיפולי כימותרפיה:

Ling zhi (reishi) 9g, wu rong (maitake) 9g, xiang gu (shitake) 9g, huang qi 15g,      fu ling 6g, dang gui 6g, sheng jiang 6g, ban xia 6g, gan cao 3g

כולסטרול ושומנים בדם:

Ping gu (pleurotus) 12g, ji song rong (agaricus) 9g, long dan cao 9g, zhi zi 6g,       mu tong 6g, fu ling 6g, huang qin 9g, huang lian 9g, gan cao 6g

הפרעות חרדה:

Ping gu (pleurotus) 12g, ling zhi (reishi) 9g, dong chong xia cao (cordyceps) 9g,   wu rong (maitake) 9g,  dan shen 9g, shan zha 6g, fu shen 6g ,da cao 6g

שפעת והתקררות:

Yun zhi (trametes) 9g, Ping gu (pleurotus) 12g, ling zhi (reishi) 9g, ban lan gen 9g, jie geng 6g, lian qiao 15g

הפרעות קשב:

Hou tou gu (hericium) 9g, ling zhi (reishi) 9g, dong chong xia cao (cordyceps) 9g, ren shen 9g, chai hu 4g, sheng ma 4g, mu xiang 6g, zhi gan cao 4g

 מחזור לא סדיר וכאב טרום ויסתי:

Ping gu (pleurotus) 9g,wu rong (maitake) 9g, dong chong xia cao (cordyceps) 9g, dang gui wei 9g, bo he 6g, bai zhu 6g, gan cao 4g

אנמיה:

Ling zhi (reishi) 9g, xiang gu (shitake) 9g, huang qi 15g, dang gui 9g

תסמונת המעי הרגיז (I.B.S):

 Ji song rong (agaricus) 9g, Ping gu (pleurotus) 12g, xiang gu (shitake) 9g,         chai hu 9g, xiang fu 6g, fu ling 6g, sha ren 6g, sheng jiang 6g

תפקוד מיני ירוד:

,Dong chong xia cao (cordyceps) 20g, Ping gu (pleurotus) 12g
ji song rong (agaricus) 9g, du zhong 9g, ren shen 6g, bu gu zhi 6g

אחת הגישות הטיפוליות החשובות ברפואה הסינית נקראת: Fu Zheng “לחזק את הנכון”[7].

בגישה זו נשתמש בטיפול במחלות פנימיות, כרוניות המכלות את הצ’י והדם ומחלישות את האדם. מחלות אלו יכולות להיות: דלקות כרוניות (דוגמת פסוריאזיס, פרקים, קיבה), מחלות לב, סכרת, מחלות דם ומחלות סרטניות. לכל אלו השפעה מזיקה ומתמשכת על בריאותו של האדם.

“לחזק את הנכון” זו גישה טיפולית הטוענת שהאדם הנפגע ממחלות אלו ונחלש פיסית ונפשית זקוק לתמיכה, הזנה וחיזוק. בגישה זו אופן הטיפול בצמחי מרפא יהיה כזה שיכלול חומרים בעלי השפעה תומכת מרבית על יכולתו של הגוף נפש להתחדש, להבריא ולהשתקם. השימוש בפטריות המרפא הסיניות בגישה הוא מהותי בזכות פעולתן הרב ממדית על האדם: הזנה וחיזוק, שימור התמצית

סיפורי מקרה – פטריות מרפא ברפואה הסינית

 היפותיארואיד

רונה, 29  

סימנים וסימפטומים : רונה עבדה באבטחה של אל על בניו יורק. אישה יפה, גבוהה, מבנה גוף אתלטי, אדם רציני ואחראי. בעקבות סכסוך עבודה עם הבוס, היא הועברה מתפקידה. שבוע לאחר מכן בעקבות עייפות קיצונית, ירידה חדה במשקל ובצקות ברגליים היא אובחנה כסובלת מתת פעילות בלוטת התריס.  TSH – 25 תסמינים נוספים היו: כאבים בגב התחתון, רגישות חדה לקור. לשון רטובה ונפוחה, דופק עמוק ומתגלגל.

הטיפולרונה קיבלה תמצית של קורדיספס ושיטאקה במינון של כדור אחד, 3 פעמים ביום במשך 3 חודשים. בנוסף: טופלה בדיקור בנק’: CO 25, PC6, ST 9, UB 2023  MOXA,REN 12

התוצאה: לאחר כשלושה חודשי טיפול, ה-TSH ירד ל-5 ורונה למעשה החלימה.

אינסומניה, הפרעות שינה

אינסומניה מוגדרת כקושי להירדם או כקושי להישאר ישן או כהפרעות שינה שתוצאתן הינה חוסר  בשינה. אינסומניה הינה השכיחה ביותר מבין הפרעות השינה השונות. כ- 10% מהאוכלוסייה סובלת מאינסומניה כרונית וכ- 50% מהאוכלוסייה יסבלו מאינסומניה ניכרת זמנית במהלך חייהם. מעל גיל 65 , כ- 25% מדווחים על אינסומניה כרונית, כששכיח יותר אינסומניה תחזוקתית ומאוחרת. גם צעירים ובני נוער עלולים לסבול מהבעיה, כששכיח יותר אינסומניה מוקדמת. תלונות על אינסומניה נפוצות בנשים פי שתיים מגברים. אינסומניה נפוצה יותר בעקרי בית, מובטלים, גרושים, אלמנים ואנשים החיים לבד.

ברפואה הסינית:  שינה במקורות נחשבה לדבר טבעי כחלק ממארג החיים, בדומה להתנהגות הקוסמוס: היממה נחלקת לחלק YANG, (היום, בו השמש פעילה) ולחלק YIN, (לילה, בו השמש אינה פעילה). לפיכך חיי האדם במהלך היממה אמורים להתחלק בדומה לטבע: ערות ביום ושינה בלילה.

ליאורה, בת 55, עורכת דין במקצוע

סימנים וסימפטומים: נדודי שינה מלווים בחלומות רבים, שינה קלילה (מתעוררת בקלות), גוון פנים חיוור, סחרחורות ושיכחה. צמחונית וסובלת מאנמיה. הלשון חיוורת עם חיפוי דק והדופק דק וחלש.

פתולוגיה: חוסר הזנה של ה – Shen עקב חוסר דם מחוסר Qi ודם בלב ובטחול.

הטיפול: ליאורה קיבלה תמצית של ריישי במינון של כדור אחד, 3 פעמים ביום במשך 6 חודשים. בנוסף: טופלה בדיקור בנק’: PC 7, LIV 3, SHEN MEN, UB 62, SI 3, REN 17

התוצאה: לאחר כשבועיים חשה הטבה באיכות השינה, שהלכה והשתפרה עם הזמן. בנוסף, מצב רוחה ותפקודה היומיומי השתפרו לאין ערוך.

ערמונית מוגדלת

הגדלת הערמונית היא תהליך שכיח בגברים מעל 55. הערמונית גדלה בנפחה, לוחצת על השופכה וגורמת לחסימה חלקית של השופכה. החסימה גורמת לקושי בהתחלת מתן שתן, לזרם דל ומקוטע, לטפטוף סופי ולתכיפות במתן שתן. לעיתים מופיעה צריבה.

 ברפואה סינית:

Wai shen – אשכים, נשלטים ע”י ה-Ren.

Bao – ערמונית (היכל הזרע), בשליטה של ה-Du.

Zong jin – איבר המין הזכרי. (פירוש המילים – מפגש התורשה או מפגש 100 הגידים). נשלט ע”י ה-Chong.

 ירון, בן 61, מנכ”ל

סימנים וסימפטומים: סובל מערמונית מוגדלת בשנה האחרונה, לפני 3 חודשים מצבו הוחמר והוא קיבל המלצה לניתוח.

תסמינים: קושי במתן שתן, שתן עכור, כאב במתן שתן, זרימת השתן מפסיקה וממשיכה, תחושת כבדות, פגיעה בתפקוד המיני, כולסטרול 250 (הפסיק לקחת סטטינים בגלל החרפה בפגיעה בתפקוד המיני). לשון רטובה עם חיפוי דביק, דופק מתגלגל.

הטיפולירון קיבל תמצית של פלאורוטוס במינון של כדור אחד, 3 פעמים ביום במשך 6 חודשים ועדיין ממשיך. בנוסף תמצית של קורדיספס + שיטאקה, 2 כדורים לפני השינה.

התוצאה: בנוסף: טופל בדיקור בנק’: REN 9, LIV 5, REN 34  MOXA, ST 28, LU 9, CO 10 לאחר כחודש חש הטבה גדולה בתפקוד המיני והטבה בתסמיני הערמונית, שהלכה והשתפרה עם הזמן. כיום, אין קושי בזרימת השתן והיא רציפה.

 סכרת כרונית

 נאוה, 62

סימנים וסימפטומים: נאווה, חברת הקיבוץ היקרה בת ה-62, חלתה לה בסכרת כרונית. היא משתמשת באינסולין והערכים שלה נעים בדרך כל סביב 130 כשהיא מאוזנת ל- 400 כשהיא לא מאוזנת. היא פנתה אלי בשל חולשה ברגליה, קשיים בהליכה, כאבים ופצעים שאינם נרפאים ליד הקרסול. רגליה נפוחות, העור קשה וכואב למגע. בנוסף – מתלוננת על  כולסטרול ושומנים בדם, נפיחות בטנית, עייפות וחולשה. לשון – רטובה, חיפוי עכור לבן, סימני שיניים בצדדים ופפילות. ורידים תת לשוניים סגולים ועבים. דופק חלש.

אבחנה: הצטברות של לחות. חסימה של צ’י ודם במחמם התחתון. חולשה של צ’י ותמצית הכליות.

הטיפול:
– Agaricus מחזקת את  Yin ו-Yang  הכליות ומשמרת את התמצית. לתסמינים הכוללים, סכרת מסוג 2, אנמיה, אוסטיאופורוזיס – התדלדלות העצם, מחלות שיניים, שברים. כדור אחד פעמיים ביום.

– Pleurotusמזינה ומניעה את דם הכבד. טובה במיוחד במצבי כאב כרוני. מטפלת בכולסטרול גבוה, שומנים בדם, אבנים בכיס מרה ואבנים בכליות, דלקת בערמונית.  מנקזת לחות מכלי הדם ומשתנת. כדור אחד פעמיים ביום

– Cordyceps מחזקת את  Yang הכליות ומזינה את התמצית. כדור אחד ביום.

דיקור:
lu 5, sp 9, du 4, ren 12, ren 4, st 36, co 11, sp 3, tw 8

התוצאה: לאחר כ- 3 חודשי טיפול דיקור + פטריות. לא נזקקת כמעט לאינסולין ורמות השומנים בדם ירדו ב-20%.


[1] PPRC 2010: Pharmacopoeia of the People’s Republic ofChina 2010.VolumeI.Beijing PRC

Chinese Pharmacopoeia Commission; 2010.

[2] McGuffin M, Kartesz JT, Leung AY, Tucker AO, editors. Herbs of Commerce. 2nd

Silver Spring(MD): American Herbal Products Association; 2000.

[3] תפילת הדרך מתארת השקפה יהודית דומה, המזהירה את האדם מפני החוץ. “יהי רצון מלפניך ה’ אלהינו ואלהי אבותינו, שתוליכנו לשלום ותצעידנו לשלום ותדריכנו לשלום, ותגיענו למחוז חפצנו לחיים ולשמחה ולשלום. ותצילנו מכף כל אויב ואורב בדרך, ומכל מיני פורענויות המתרגשות לבוא לעולם, ותשלח ברכה במעשה ידינו, ותתננו לחן ולחסד ולרחמים בעיניך

ובעיני כל רואינו, ותשמע קול תחנונינו, כי אל שומע תפילה ותחנון אתה, ברוך אתה ה’ שומע תפילה:”

[4] Ma Dan-Yang, אקופונקטוריסט ודאואיסט מפורסם שנולד ב- 1123 לאחר הספירה. חיבר את מרשם 12 נקודות הדיקור השמימיות.

[5] Hsu HY, Chen YP, Shen SJ, Hsu CS, Chen CC, Chang HC. Oriental Materia Medica: a concise

guide.Long Beach(CA): Oriental Healing Arts Institute; 1986. p. 640-641.

[6] Huang KC. The Pharmacology of Chinese Herbs. Second edition.Boca Raton (FL): CRC Press;

1999.

[7] Cohen I. The Treatment of Women With Breast Cancer Undergoing Chemotherapy with Fu Zheng Principles- Analysis and Description, California Journal of Oriental Medicine (CJOM), June 1998: 19-21