מעבר לחנות שלנו

כללי, מאמרים, מאמרים חדשים, מחקרים

פטריית ריישי (Ganoderma Lucidum) – ממסורת למחקרים קליניים

כל הדרכים הנחקרות בהן פטריית ריישי יכולה לסייע בשיפור הבריאות

פטריית ריישי במסורת

פטריית רֵייְשִי (Ganoderma lucidum) היא אחת הפטריות הנחקרות ביותר בעולם והיא נמצאת בשימוש אלפי שנים ברפואות המסורתיות בסין, ביפן, בקוריאה ובמדינות נוספות באסיה. השפעותיה המיטיבות על הבריאות תועדו כבר בכתבים עתיקים ולפטרייה זו התיעוד העתיק ביותר לשימוש לצורכי רפואה במזרח הרחוק. הפטרייה נחשבת כבר מהרפואה המסורתית ועד לימינו כפטריה אדפטוגנית, המשפיעה על תפקוד האדרנל (בלוטת יותרת הכליה) ומגבירה את עמידות הגוף למצבי סטרס (פיזי ומנטלי) [1].

לפטרית ריישי מגוון שמות [1-3]: השם הסיני Lingzhi, שמשמעותו “עוצמה רוחנית וחיי נצח”, מתועד עוד מימי שושלת האן בשנים 25-220 לספירה. ביפן היא מוכרת בשמות Reishi ו- Mannentake, שמשמעות השם השני הוא “פטריית 10,000 השנים”. בעברית ניתן לה השם “בְּהוּקִית“. בלטינית, השם Ganoderma משמעו “עור בוהק, זוהר” (“shiny, glowing skin“) והוא ניתן לפטריה בזכות כובעה שנראה בוהק כאילו נצבע בצבע לכה. 

בכתבים סיניים עתיקים מהמאה השנייה לספירה, מתוארות השפעותיהן המיטיבות של מספר פטריות, תוך התייחסות ייחודית לפטריית ריישי. בספרים אלה מתוארת הפטרייה כצמח המעלה את תוחלת החיים ובעל תכונות אנטי אייג’ינג ומיוחסות לפטרייה תכונות המשפרות את הבריאות, כגון העלאת החיוניות, שיפור האנרגיה, חיזוק תפקוד הלב, הגברת הזיכרון והשפעות המעכבות את ההזדקנות. ברפואה הסינית המסורתית, הפטריה נמצאה מסייעת לחידוש הצ’י, להקלה על הנפש, להקלה על שיעול ואסטמה, והיא מומלצת לסחרחורות, נדודי שינה, דפיקות לב וקוצר נשימה. קיסרים ואצילים בסין וביפן נהגו לצרוך מפטריית ריישי להגברת החוסן המנטלי והנפשי.

 

גידול מתורבת

בשנים קדומות, לפני שתורבתה, פטריית ריישי שגדלה בטבע היתה נדירה ורק האצולה יכלה להרשות לעצמה לשים ידיה עליה. יש הסבורים שהמוניטין שלה כתרופה פלאית הושג בזכות תפוצתה הבלתי סדירה של הפטריה, נדירותה וצריכתה על ידי אצילים, עשירים ומיוחסים בחברה הסינית . זנים שונים של פטריית ריישי ממשיכים לשמש ברפואה המסורתית באסיה אך השימוש בה הולך וגובר גם ביבשות אחרות ברחבי העולם, והיא הפכה לפטריית המרפא המוכרת והנחקרת ביותר. בעשורים האחרונים פותחו שיטות גידול שונות של הפטרייה בחוות גידול, כך שישמר הרכב וריכוז החומרים הפעילים קרוב ככל שניתן לזה של הפטרייה שגדלה בטבע. התועלות הבריאותיות של הפטריה והשפעתה המיטיבה במגוון מצבים בריאותיים מקבלים חיזוק בזכות מחקרים רבים שבוצעו עם פטריית ריישי בחמישים השנים האחרונות [1].

 

תוסף ריישי פיור של מיקוליביה

הזן הנחקר ביותר והנפוץ ביותר בשימוש לצורכי שיפור הבריאות הוא הריישי האדומה (Ganoderma lucidum). זהו הזן אותו מייבאת מיקוליביה, אשר נחקר ביכולתו לסייע ב:

הפחתת סטרס [7], שיפור תפקודי כבד [8-9], הפחתת תדירות ומשך מיגרנות [10], שיפור השינה [11-12] שיפור מצב הרוח [14-17], שיפור יכולות למידה [18-21], איזון לחץ הדם [22-26], איזון רמות השומנים בדם [22-27]  איזון רמות הסוכר בדם [28-30] , וויסות מערכת החיסון [31-42] וכבעל פעילות נוגדת חמצון ומעכבת תהליכי הזדקנות (אנטי אייג’ינג) [43-52]

תוסף ריישי פיור של מיקוליביה מכיל פורמולה חדשה ומשופרת ובה: 

 308 מ”ג תמצית  מרוכזת של הפטרייה (Ganoderma lucidum), 135 מ”ג אבקת הנבגים של הפטרייה (spore powder) ו-49 מ”ג אבקת הפטרייה. 

תמצית הפטרייה מופקת מגוף הפרי (fruiting body) של הפטרייה, שהוא חלק הפטרייה אשר נחקר בעשרות מחקרים מדעיים ונמצא יעיל ובעל תועלת לשיפור הבריאות ואיכות החיים במגוון מנגנוני פעולה. תמצית פטריית ריישי של מיקוליביה מכילה 47% פוליסכרידים ובריכוז של 12:1.

אבקת הפטרייה מופקת מתפטיר (mycelium) הפטרייה, מהנבגים (spores) ומגוף הפרי (fruiting body), המספקים בתוסף אחד ספֵּקטרוּם מלא (full spectrum) ויעיל של כל חלקי הפטרייה.

 

להלן מגוון דרכים נחקרות בהן פטריית ריישי יכולה לסייע לשיפור הבריאות:

  1. פעילות אדפטוגנית – מפחיתה לחץ נפשי (סטרס/עקה)

בסקירה מדעית שפורסמה בנובמבר 2018 [7], נמצא שחומרים אדפטוגנים ממקורות צמחיים יכולים להגביר את תנגודת גוף האדם למגוון רחב של מצבי סטרס ומתח חיצוניים, במיוחד על ידי השפעה על המערכת החיסונית-נוירו-אנדוקרינית (immune-neuro-endocrine system) ועל ציר ההיפותלמוס-היפופיזה-אדרנל (HPA). חומרים אדפטוגנים צמחיים, כדוגמת פטריית ריישי, נמצאו כבעלי יכולת להגביר את היעילות של הפרשת הורמוני בלוטת יותרת הכליה (אדרנל) ובכך לבטל את ייצור עודף ההורמונים המתרחש במצבים של סטרס. כלומר, חומרים אלה מסייעים לגוף להגיב בעוצמה פחותה יותר למצבי סטרס ולאפשר לגוף לתפקד טוב יותר בזמנים אלה. זאת ועוד, חומרים אדפטוגנים מסייעים לפתח עמידות (resilience) טובה יותר לעומס ולטראומות, הן בהיבט הפיזי והן בהיבט הנפשי. יתר על כן, אדפטוגנים אלה יכולים להעלות את רמות האנרגיה התאית ולמנוע נזקים חמצוניים, מה שמוביל לשמירה על תפקוד תקין של בלוטת האדרנל.

 

  1. פעילות המשפרת את תפקוד הכבד (פעילות הפטופרוטקטיבית)

לפטריית ריישי נמצאה פעילות המסייעת לשיפור תפקוד הכבד, בזכות תכונותיה נוגדות החמצון. במחקר קליני, רנדומלי, מבוקר פלצבו, cross over (כלומר, קודם קבוצה אחת קיבלה טיפול וקבוצה השניה קיבלה פלצבו, ואז, לאחר חודש של רענון (wash out), הן התחלפו ביניהן), שנערך בסין ופורסם בינואר 2017 [8], נבדקו ההשפעה האנטיאוקסידנטית וההגנה על הכבד של פטריית ריישי. 21 משתתפים במחקר קיבלו 225 מ”ג מפטריית ריישי פעם ביום במהלך או בתום הארוחה ו-21 משתתפים קיבלו פלצבו, למשך שישה חודשים. בתום 6 חודשים, היתה תקופת רענון של חודש בה אף משתתף לא קיבל אף תוסף, ואז הקבוצות התחלפו ביניהן למשך 6 חודשים נוספים. תוצאות המחקר הראו הפחתה משמעותית בדרגת הכבד השומני בזכות עליה במדדי רמת האנטיאוקסידנטים בגוף, כדוגמת Total Antioxidant Capacity, Glutathione Content, SOD, Catalase והפחתה ברמת הרדיקלים החופשיים Thiobarbituric Acid ו-8-hydroxy-deoxy-guanosine. זאת ועוד, רמת אנזימי הכבד GOT ו-GPT פחתה משמעותית בשתי הקבוצות (ב-42% וב-27% בהתאמה) ובבדיקת אולטרסאונד בטנית נצפתה הטבה ברמת הכבד השומני מכבד שומני בדרגה ראשונית (initial mild fatty liver condition) לרמת נורמה (normal condition).

סקירה מדעית מקיפה שפורסמה בשנת 2023, סקרה את הפעילות ומנגנוני הפעולה של פטריית ריישי בהגנה על הכבד [9].  החוקרים ציינו פעילות מגינה על הכבד במצבים של פיברוזים של הכבד, מחלת כבד אלכוהולית ולא אלכוהולית, קרצינומה של הכבד, הגנה מפני רדיקלים חופשיים הפוגעים ישירות בתפקוד הכבד (כדוגמת CCl4 metabolite trichloromethyl), הרעלה של α-amanitin הנגרמת מפטריות רעל ממשפחת Amanita muscaria והדבקה בוירוס מסוג צהבת B (Hepatitis B Virus).

 

  1. פעילות מפחיתת מיגרנות

מיגרנה היא כאב ראש אינטנסיבי המגביל את פעילות האדם, ולעתים אף מביא לחוסר יכולתו לתפקד עד שהכאב שוכך. מדובר בכאב הפועם בצדו האחד של הראש או בשני צדיו, ובעל השפעה מכרעת על איכות חייו של הסובל ממנו. 

מחקר קליני שפורסם בשנת 2012 בדק 66 נבדקים שסבלו ממיגרנות ונטלו כמוסות המבוססות על אבקת פטריית ריישי (Ganoderma lucidum powder) במשך חודש עד שנה [10]. לפי השאלונים שמילאו הנבדקים טרם כניסתם למחקר, הסיבות העיקריות למיגרנות היו: לחץ נפשי (סטרס) – 50.90%, רגישות לאור – 48.18% ורעש חזק 45.5%. 

בתום המחקר, 9 נבדקים (13.9%) דיווחו על ריפוי מהמיגרנות תוך חודש, 19 נבדקים (28.8%) דיווחו על ריפוי  מהמיגרנות תוך חודשיים, 10 נבדקים (15.2%) דיווחו על ריפוי  מהמיגרנות תוך 6 חודשים, 24 נבדקים (36.4%) דיווחו על ריפוי  מהמיגרנות תוך שנה ו-4 נבדקים (6.1%) לא הצליחו להירפא מהמיגרנות. בתום שנה מתחילת המחקר, 62 מתוך 66 נבדקים (93.3% מהנבדקים) דיווחו על הקלה בכאבים ועל הפחתה בתדירות ההתקפים, עד שלבסוף דיווחו על ריפוי מלא מהמיגרנות. 54 נבדקים (83.18%) דיווחו כי לא חוו תופעות לוואי כתוצאה מנטילת הכמוסות. נבדקים שכן חוו תופעות לוואי ציינו כי סבלו מרגישות במערכת העיכול, רגישות המאפיינת את הסובלים ממיגרנות כרוניות.

 

  1. פעילות המשפרת את איכות השינה

במחקר במודל חיה שפורסם ב-2024, מתן 720 מ”ג/ק”ג אבקת נבגים מפטריית ריישי למשך 14 ימים שיפר משמעותית את זמן השינה הכולל, זמן השינה עם תנועת עיניים מהירה (REM) וזמן השינה ללא תנועת עיניים מהירה בחולדות עם אלצהיימר [11]. במחקר אחר במודל חיה, אשר פורסם ב-2021 [12], מתן תמצית פטריית ריישי במינונים של 25/50/100 מ”ג/ק”ג למשך 28 ימים, קיצרה את זמן ההירדמות והאריכה את משך השינה. המנגנון המשוער היה באמצעות שיפור הרכב המיקרוביוטיה של החיות.

 

  1. פעילות אנטי דיכאונית ואנטי חרדתית

במחקר קליני שפורסם ב-2011 נבדקו 48 נשים שקיבלו טיפול הורמונלי לסרטן שד וחוו תשישות שלאחר הטיפול בסרטן (Cancer Related Fatigue) [13]. הנשים קיבלו 1 גרם אבקת נבגים מפטריית ריישי (reishi spore powder) שלוש פעמים ביום, או פלצבו, במשך ארבעה שבועות. תוצאות המחקר הראו, בנוסף לשיפור משמעותי במדדי הדלקת בקבוצת המחקר, גם שיפור סטטיסטי משמעותי בקבוצת המחקר במדדי איכות החיים, כדוגמת דיכאון (depression), חרדה (anxiety), רמת התפקוד היומיומי (physical functioning), רמת התפקוד הרגשי (emotional functioning), רמת התפקוד הקוגניטיבי (emotional functioning) ואיכות החיים הכללית (global quality of life), זאת בניגוד לקבוצת הביקורת, בה לא נצפו כמעט שינויים במדדים אלה.

 

  1. הגנה על תפקודים מוחיים ושיפור יכולות למידה

פטריית ריישי זכתה להכרה בשל מגוון תרכובות ביו-אקטיביות בעלות השפעות אנטי דלקתיות ונוגדות חמצון ובעלות תכונות נוירופרוטקטיביות פוטנציאליות (כלומר, כאלה המגינות על המוח ומערכת העצבים). במאמר סקירה שפורסם ב-2024, נסקרו תרכובות ייחודיות בפטרייה כבעלות השפעה ישירה המגינה מפני מחלות נוירודגנרטיביות (מחלות ניווניות של המוח ומערכת העצבים), כמו פוליסכרידים (polysaccharides) בעלי השפעה נוירוטרופית, אנטיאוקסידנטית ואנטי דלקתית, חומצות גנודריות (ganoderic acids) בעלות השפעה ישירה על חלבונים פתוגניים המעורבים בהתפתחות מחלות ניווניות של המוח ומערכת העצבים, נגזרות של אדנוזין (adenosine derivatives) בעלות השפעה נוגדת חמצון, פלבנואידים (flavonoids) בעלי השפעה אנטי דלקתית, אלקלואידים (alkaloids) בעלי השפעה נוגדת חמצון, טריטרפנואידים (triterpenoids) בעלי השפעה נוגדת חמצון, נוגדת דלקת, מפחיתת הצטברות של חלבונים פתוגניים והשפעה מיטיבה על הרכב המיקרוביום של המעי, וחלבונים ייחודים בעלי ההשפעות המתוארות לעיל [18].

מאמר סקירה אחר שפורסם ב-2024, מנה את המנגנונים בהם לפטריית ריישי היכולת לסייע במלחמה באלצהיימר במקביל לטיפולים תרופתיים. המנגנונים שנסקרו כוללים בעיקר עיכוב היפר-פוספורילציה של חלבוני טאו (ובכך הפחתת ההצטברות של חלבונים אלה במוח), עיכוב היווצרות עמילואיד בטא (Amyloid β), הנוטה להצטבר גם הוא במוח, השפעה מיטיבה על תפקוד המיקרוגליה (מערכת החיסון של המוח), ויסות מסלול האיתות NF-κB/MAPK (המעורב בהיווצרות מחלות נוירודגנרטיביות כמו אלצהיימר), עיכוב אפופטוזיס (מוות תאי) של נוירונים, וויסות מערכת החיסון ועיכוב פעילות האנזים אצטילכולין אסטראז (אשר פעילותו תורמת למחסור במוליך העצבי אצטיל כולין, אשר מעורב בתהליכי ויסות ושליטה של עיבוד מידע ומאפשר מתן עדיפות למידע רלוונטי על פני מידע לא רלוונטי, ומחסור בו פוגע ביכולות הקוגניטיביות וביכולות הלמידה) [19]

מחקר במודל חיה הדגים שמתן תמצית פטריית ריישי הניבה תועלת לחולדות שהחלימו משבץ מוחי [20]. מתן הפטרייה הוביל להגבלה של האזור הפגוע במוח, מה שסייע למנוע את הההשפעה של הנזק במוח על התפקוד המוחי. שנית, תמצית הפטרייה הגנה על רקמות המוח מפני היפוקסיה, מצב שבו יש מחסור של חמצן במוח. פעם או פעמיים של אירועי חוסר מוגזם של חמצן במוח מייצרים את מרבית הנזק במוחם של נפגעי שבץ.

מחקר קליני קטן היקף [21], שבדק 18 חולי אפילפסיה, הראה שמתן 1 גרם נבגים מפטריית ריישי, שלוש פעמים ביום, למשך 8 שבועות, הפחית את מספר ההתקפים הממוצע שחוו החולים בכל שבוע מ-3.1 ל-2.4, ללא השפעה על משך ההתקפים שכן התרחשו. במחקר דווחו מספר תופעות לוואי מנטילת הפטרייה, כדוגמת אי נוחות בטנית, סחרחורת, יובש בפה, שלשולים, בחילות והקאות, בעיקר בתחילת הטיפול.

 

  1. פעילות מפחיתת לחץ דם גבוה (פעילות היפוטנסיבית)

במחקר קליני, רנמודלי, כפול סמיות, רב-מרכזי [22], 88 חולים במחלת לב כלילית קיבלו תמצית פטריית ריישי ו-82 חולים קיבלו פלצבו למשך 12 שבועות. הטיפול בתמצית פוליסכרידים וטריטרפנים מפטריית ריישי הניב אחוז שיפור משמעותי גבוה יותר (31.6-54.7%) של הסימפטומים הראשוניים (כאבים בחזה, דפיקות לב, תעוקת לב, וקוצר נשימה) בהשוואה לקבוצת הביקורת (17.2-24.7% בלבד). אחוז הא.ק.ג. החריג ירד גם הוא באופן משמעותי בקבוצת הטיפול (מ-74% ל-55%), בהשוואה לירידה נמוכה יותר בקבוצת הביקורת (מ-76% ל-74% בלבד). הטיפול בתמצית ריישי הביא גם לירידה משמעותית של לחץ הדם בקבוצת המחקר, ואילו בקבוצת הביקורת לא חל כל שינוי במדדי לחץ הדם. לחץ הדם הדיאסטולי ירד בלמעלה מ-10 מ”מ כספית אצל 22.5% מהחולים בקבוצת המחקר. לחץ הדם הממוצע (סיסטולי/דיאסטולי, 142.5/96.4 מ”מ כספית) בקבוצת המחקר הופחת ל-135.1/92.8 מ”מ כספית לאחר 12 שבועות של טיפול בתמצית ריישי.

האכלה של מכרסמים עם יתר לחץ דם בתמצית שהופקה ממיצוי חלבונים מפטריית ריישי, הובילה לכך שבתום 4 שעות ממתן תמצית הפטריה לחיות, שיעור לחץ הדם הסיסטולי של החולדות פחת בממוצע ב-19.5% ל-34.3 מ”מ/כספית, והאפקט ההיפוטנסיבי (הפחתת לחץ הדם) של הפטרייה נשמר למשך עוד 4 שעות, כשההפחתה המקסימלית בלחץ הדם הסיסטולי היתה לרמה של 26.8 מ”מ/כספית [25]. המנגנון המשוער היה באמצעות עיכוב פעילות האנזים ACE (angiotensin-converting enzyme) בשיעור מובהק. 11 חלבונים שונים זוהו בפטריה ככאלה שהראו פעילות מעכבת ACE.

  1.  פעילות מפחיתת רמות שומנים גבובות בדם (פעילות היפוליפידית)

במחקר קליני, רנמודלי, כפול סמיות, רב-מרכזי [22], 88 חולים במחלת לב כלילית קיבלו תמצית פטריית ריישי ו-82 חולים קיבלו פלצבו למשך 12 שבועות. רמת הכולסטרול הכללי בדם ירדה לערכי הבסיס בקבוצת המחקר לאחר 12 שבועות של טיפול בתמצית הפוליסכרידים מפטריית ריישי ואילו רמת בקבוצת הביקורת, שלא קיבלה מתמצית הפטרייה, רמת הכולסטרול הכללי בדם נותרה ללא שינוי.

מחקר במודל חיה בדק את ההשפעה של מתן תמצית פטריית ריישי או תרופת סימבסטטין  (simvastatin) על ערכי הכולסטרול בקרב עכברים שהואכלו בתזונה עתירת שומן [27]. בהשוואה לקבוצת העכברים שלא צרכו מפטריית ריישי, בקרב המכרסמים שצרכו מתמצית הפטרייה נמדדה הפחתה משמעותית יותר של רמת הכולסטרול בסרום הדם (27.1% לעומת 19.2%), הפחתה ברמת ה-LDL-C בסרום הדם (35.1% לעומת 4.5%), הפחתה ברמת הטריגליצרידים בסרום הדם (46.6% לעומת 16.3%), הפחתה ברמת הכולסטרול בכבד (52% לעומת 28.7%) והפחתה ברמת הטריגליצרידים בכבד (56.6% לעומת 43.8%). מנגנון הפעולה אשר הוצע ע”י החוקרים להפחתת רמות הכולסטרול מתווכת על ידי הפוליסכרידים α-glucans ו-β-glucans, אשר מקדמים הפחתה בספיגה של הכולסטרול במעיים, כמו גם הפרשה גדולה יותר של חומצות מרה בצואה. בנוסף, ההשפעה הפרה-ביוטיות של פטריית ריישי על המיקרוביוטה של המעיים גרמה לעליה של החיידק הפרוביוטי Lactobacillaceae ממשפחת ה-Lactobacillus אשר מסייע למניעת ספיגה חוזרת של מלחי המרה.

 

  1. פעילות מפחיתת רמות סוכר גבוהות בדם (היפוגליקמית)

במחקר במודל חיה [28], בקרב עכברים סוכרתיים שטופלו ב-50 או 100 מ”ג/ק”ג פטריית ריישי למשך שבוע ימים, נצפתה ירידה ברמת הגלוקוז בצום (fasting glucose), ברמת האינסולין ובאחוז השומן הבטני (epididymal fat) ביחס למשקל גופם, בהשוואה לקבוצות הביקורת. בקבוצת המחקר נצפו גם שינויים בביטוי גנים המעורבים במסלולים המטבוליים ליצירה של גלוקוז (gluconeogenesis) ולפירוק של גליקוגן (glycogenolysis) בכבד.

במחקר אחר במודל חיה [29], עכברים סוכרתיים הואכלו ב-1% או 3% פטריית ריישי מתפריטן למשך חמישה שבועות. בתום המחקר נמצאה הפחתה ברמת הגלוקוז בצום (fasting glucose) וברמת HOMA-IR, ברמת אנזימי הכבד ALT ו-AST, ברמת הקריאטינין (creatinine) וברמת השתנן בדם (blood urea nitrogen), כמו גם עליה ברמת הגליקוגן (glycogen) והאנזים גלוקוז-6-פוספט דהידרוגנאז (glucose-6-phosphate dehydrogenase).

 

  1. פעילות פעילות מווסתת מערכת החיסון (אימונומודולטורית) ומפחיתת דלקתיות

במחקרים קליניים ובמודל חיה [31,32, 38] נמצא שלתרכובות שונות בפטריית ריישי היכולת לווסת את פעילות המערכת החיסונית, כלומר, לעורר את מערכת החיסון לפעול במצבים בהם היא פועלת בחסר, כמו במחלות חורף, ולרסן את פעילותה במצבים בהם היא פועלת ביתר, כמו במצבים אלרגיים או אוטואימוניים.

פטריית ריישי נחקרה ונמצאה כמאזנת את פעילות היתר של מערכת החיסון במצבים של אלרגיה  ומחלות אוטואימוניות [33-37]. פוליסכרידים (polysaccharides) וטריטרפנים (triterpenes) בפטרייה פועלים במספר מנגנונים במטרה להאט את פעילות המערכת החיסונית המוגזמת המביאה לתהליכים אלרגיים ואוטואימוניים דלקתיים בגוף:

  • תרכובות אלה מונעות את הפרשת ההיסטמין מתאי must המעוררים את התגובה האלרגית הגורמת לאדמומיות בעור ולגרד. 
  • לתרכובות אלה היכולת להפחית את התגובה העצבית שמעבירה את תחושת הגירוד למוח לאחר עקיצת יתוש.
  • מחקרים הראו שלתרכובות אלה היכולת להפחית באופן חד ומהיר סימפטומים הקשורים באלרגיות, כדוגמת נזלת מימית וגרד באף הגורם להתעטשויות מרובות.
  • מחקרים הראו שלתרכובות אלה היכולת להפחית את “ההיענות המוגברת של דרכי הנשימה” (“airway hyper-responsiveness“) ואת התגובות ה”עצבניות” של השריר החלק בסמפונות הריאוה ובברונכים, המובילים להתקף אסתמה.
  • לחומרים פעילים בפטרייה היכולת לאזן את פעילות תאי מערכת החיסון T helper 1 (Th1) – T helper 2 (Th2).
  • לחומרים פעילים בפטרייה היכולת להפחית פעילות של ציטוקינים פרו דלקתיים המעורבים בהתפחות אלרגיות ומחלות אוטואימוניות, כדוגמת IL-1β, IL-5, IL-6, IL-8, IL-17, IL-25, IL-33, IL-38.
  • התרכובות בפטריית הריישי גם מאזנות את תגובת היתר החיסונית המובילה למחלות אוטואימוניות.

במחקר קליני אקראי, כפול סמיות ומבוקר פלצבו בקרב מתנדבים מבוגרים בריאים בגילאי 18-55, המשתתפים קיבלו תמצית פטריית ריישי או פלצבו למשך 84 ימים [38]. בדיקת דם נלקחו בתחילת המחקר ובסיומו. נבדקים בקבוצת ההתערבות שקיבלו תמצית פטריית ריישי, הדגימו שיפור משמעותי ברמת תאי מערכת החיסון מסוג CD3+, CD4+, CD8+, T-Lymphocytes ושיפור ביחס CD4/CD8, וספירת Natural killer cells, בהשוואה לקבוצת הפלצבו. בנוסף, נצפה הבדל מובהק סטטיסטית ברמות האימונוגלובולין A (immunoglobulin A) בסרום ורמת הציטוטוקסיות של תאי מערכת החיסון מסוג Natural killer cells בין קבוצות ההתערבות והפלצבו. נטילת הפטרייה נמצאה בטוחה ונסבלת היטב, ללא שינויים מובהקים סטטיסטית בסמנים של תפקודי כליות או כבד באף אחת מהקבוצות.

דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid arthritis (RA)) היא מחלה כרונית אוטואימונית המאופיינת בדלקת  בכונדרוציטים המפרקיים, בפעילות אוטואימונית ובהרס של סחוסים ועצמות. מחקר במודל חיה [39] בחן את ההשפעה של נבגים מפטריית ריישי על דלקת מפרקים שגרונית. לעכברים שטופלו בנבגים מפטריית ריישי היה ציון קליני נמוך משמעותית (p=0.0384) של דלקת מפרקים שגרונית מאשר לעכברים בקבוצת הביקורת. יתרה מכך, נבגי הפטרייה הפחיתו את ניוון הסחוס הנגרם על ידי דלקת המפרקים ודלקת הקרום סינוביאלי בברך. אבקת הנבגים הראתה אאוזינופיליה מופחתת משמעותית של הברך (p=0.0056). רמת הנויטרופלים שחדרו לברכיים (p=0.0006) ולקרסוליים (p=0.0023) היתה נמוכה באופן משמעותי בקבוצת המחקר. טיפול בנבגים מפטריית ריישי דיכא באופן משמעותי את מדדי הדלקת IL-6 ו- TNF-α בכונדרוציטים המפרקיים.

בסקירה מחקרית [40] נסקרו המנגנונים בהם פטריית ריישי יכולה לסייע בדלקת מפרקים: פעילות אנטי דלקתית, פעילות אימונומודולטורית (מאזנת את מערכת החיסון), פעילות אנטי אנגיוגנית (פעילות המפחיתה צמיחת כלי דם) ופעילות אוסטאו-פרוטקטיבית (פעילות המגינה על המפרקים). 

  • חומרים פעילים בפטריית ריישי נמצאו מעכבים שגשוג ונדידה של תאים פיברובלסטים סינוביאליים (תאים המעורבים בויסות נוזל הסיכה של המפרקים), כמו גם מעורבים בויסות ציטוקינים פרו ואנטי דלקתיים והפחתת דלקת סינוביאלית. 
  • לפטרייה נמצאה פעילות המווסתת את השגשוג וההתמיינות של תאיהמעורבים בהתפתחות דלקת מפרקים שגרונית. 
  • לחומרים בפטרייה נמצאה פעילות המעכבת אנגיוגנזה (צמיחה של תאי דם) באמצעות עיכוב ישיר של שגשוג תאי האנדותל של כלי הדם והשראת אפופטוזיס (מוות תאי) ועיכוב עקיף של ייצור גורם גדילת תאי האנדותל כלי דם (VEGF) בתאים המפרקיים. 
  • לפטרייה נמצאה היכולת לעכב את הייצור של מטריצת מטלופרוטאינזים (matrix metalloproteinases) ולקדם יצירת אוסטאובלסטים ובכך לספק השפעה מגינה על העצמות והסחוסים המפרקיים.

מחלת לופוס, או בעברית זאבת, היא מחלה אוטואימונית רב-מערכתית, אשר עלולה לפגוע באיברים שונים בגוף, במיוחד העור, המפרקים, הדם, הכליות ומערכת העצבים. במחקר במודל חיה [36] הואכלו עכברים עם לופוס ב-500 מ”ג/ק”ג תמצית פטריית ריישי למשך 7 ימים ולאחריהם המשיכו לקבל 50 מ”ג/ק”ג תמצית הפטרייה במתן תוך צפקי למשך 7 ימים נוספים. בתום המחקר, רמת anti-ds-DNA ירדה משמעותית בקרב העכברים שטופלו בפטרייה לעומת הרמה הגבוהה שנותרה בקרב העכברים בקבוצת הביקורת (p<0.05). גם ביטוי הגנים induced regulatory T (iTreg) cells ו- natural Treg (nTreg) cells, המשפיעים על פעילות התאים מווסתי מערכת החיסון, היתה גבוהה יותר בקרב העכברים בקבוצת המחקר לעומת קבוצת הביקורת (p<0.05). זאת ועוד, היחס בין אחוז התאים מסוג CD4+CD25+Foxp3+ Treg cells ואחוז התאים מסוג CD4+CD25– effector T cells עלה בקבוצת המחקר באופן משמעותי בטחול, בתימוס ובדם (p<0.05), מה שהוביל להפחתת פעילות היתר של מערכת החיסון. לבסוף, בקבוצת המחקר נצפתה הפחתה משמעותית ברמת הציטוקינים מעוררי הדלקת IL-21, IL-10 and IL-17A ועליה ברמת הציטוקינים נוגדי הדלקת IL-2, IL-12P70 לעומת המדדים בקבוצת הביקורת (p<0.05).

פיברומיאלגיה היא תסמונת כרונית הפוגעת בעיקר בנשים ומאופיינת בכאב באזורים רבים בגוף, בנוקשות, במצב גופני ונפשי ירוד, בהפרעות בשינה ובאיכות חיים ירודה. בבסיס המחלה מעורב תפקוד לא תקין של הציר היפותלמוס-היפופיזה-אדרנל (hypothalamic-pituitary-adrenal (HPA)), ובדומה להפרעות פסיכיאטריות אחרות, פיברומיאלגיה נקשרת עם פעילות יתר של המערכת החיסונית ועם הפרשה מוגברת של קורטיזול. מחקר קליני [42] נועד לבחון את ההשפעה של נטילת 6 גרם אבקת פטריית ריישי או אבקת חרובים (Ceratonia siliqua) למשך 6 שבועות על הסיבולת הגופנית של נשים עם פיברומיאלגיה. 67 נשים ו-3 גברים השתתפו במחקר ו-64 נבדקים סיימו אותו. בתום המחקר נצפו שיפורים משמעותיים בסיבולת האירובית בקרב הנבדקים שקיבלו מפטריית ריישי בלבד במבחני סיבולת (aerobic endurance), במבחני גמישות גוף תחתון (lower body flexibility) ובמבחני מהירות גוף תחתון (lower body velocity).

 

  1. פעילות אנטיאוקסידנטית (נוגדת חמצון) ומעכבת תהליכי הזדקנות (אנטי אייג’ינג)

עד היום נאספו ממצאים מרשימים הממחישים את יכולותיהם של חומרים פעילים בפטריית ריישי

לסייע בהארכת תוחלת החיים ובעיכוב תהליכי הזדקנות [43,44] . במחקרים שנערכו על עכברים במעבדה נמצא שמתן תמצית מפטריית ריישי האריכה ב-20% את תוחלת חייהם של 9% המכרסמים, ערך השווה לכמעט 16 שנות חיי אדם [45] . 

פוליסכרידים בפטריית ריישי הדגימו פעילות אנטי סרטנית בהתבסס על יכולתם למנוע יצירת תאי דם לא תקינים (אנגיוגנזה) ובזכות יכולתם להפעיל את המערכת החיסונית [31,32,38] . לפוליסכריד ייחודי בפטרייה, PSG-1 (Ganoderma atrum polysaccharide), נמצאה היכולת להפחית את רמת הרדיקל החופשי MDA (malonaldehyde) בכבד, במוח ובטחול של עכברים, כמו גם להפחית את רמת הסוכר בצום ולהגן על אנדותל כלי הדם, להגן על הכבד ולהפחית רמת אנזימי כבד גבוהים [44] . טריטרפנים בפטרייה הדגימו יכולת הגנה על הכבד, הפחתת לחץ הדם ורמות הכולסטרול, הפחתת היצמדות של טסיות, הפחתת התגובה האלרגית המתעוררת בעקבות עליה ברמות ההיסטמין ופעילות אנטי סרטנית [8,9,22,33-37]  

טריטרפנים בפטרייה נמצאו בעלי יכולת להעלות את רמת נוגדי החמצון SOD (Super Oxide Dismutase), קטלאז (Catalase), גלוטטיון (GSH, GPx) בכבד וברקמות המוח של בני אדם [44] .

הפטרייה מכילה נוגדי חמצון רבי עוצמה, כמו ארגוטיונין (ergothioneine), גלוטטיון (reduced glutathione),חומצה אסקורבית (ascorbic acid), פנולים (phenols) ופלבנואידים (flavonoids), אשר נמצאו מגינים מפני תהליכים חמצוניים בעור ובאיברי הגוף השונים [44,46] .

לפטרייה נמצאו יכולות לסייע להעלות את פעילות רמת נוגדי החמצון SOD (Super Oxide Dismutase), קטלאז (Catalase) וגלוטטיון (Glutathione Peroxidase) ולהפחית את רמת הרדיקלים החופשיים כדוגמת Thiobarbituric Acid ו-8-hydroxy-deoxy-guanosine [8] .

הפפטידים הייחודיים בפטריית ריישי הינם חלבונים ייחודיים בעלי מאפיינים נוגדי חמצון חזקים להפליא, אשר עדין ממשיכים להיחקר בכל העולם. אולם, מה שהופך את פטריית ריישי למועילה בכל כך הרבה היבטים בריאותיים הוא פעילותה המאוד מגוונת במגוון רחב כל כך של מצבים רפואיים, מה שתורם לאריכות ימים ולקידום הבריאות. הרכיבים הפעילים בפטרייה נמצאו:

  • מגינים על ה-DNA מפני נזק חמצוני הגורם להזדקנות ולסרטן [47-49] .
  • מגינים על המיטוכונדריה של ה-DNA ועל תאי המיטוכונדריה עצמם מפני נזקי חמצון המחלישים את יכולת הפקת האנרגיה עבור תאי הגוף, מה שהופך אותם לבלתי יעילים ולגורם מספר אחד להזדקנות [47-48] .מעלים את רמת הפעילות של קשת רחבה של מולקולות תאיות נוגדות חמצון טבעיות, וכתוצאה מכך החמצון של קרום התא ושל האברונים המובילים להזדקנות התא מופחת [8,44,46] .מגינים על תאי אבובית הכליה מנזק חמצוני העלול להוביל לאי ספיקת כליות [50-51] .מגדילים את הביטוי של גנים הקשורים לאריכות ימים ומקדמים את העליה בתוחלת החיים במינים של שמרים, תולעים פרימיטיביות ומכרסמים [52].

 

 

References:[1] Wachtel-Galor S, Yuen J, Buswell JA, et al. Ganoderma lucidum (Lingzhi or Reishi): A Medicinal Mushroom. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 9. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92757.[2] Sun, Y.F.; Xing, J.H.; He, X.L.; Wu, D.M.; Song, C.G.; Liu, S.; Vlasák, J.; Gates, G.; Gibertoni, T.B.; Cui, B.K. Species diversity, systematic revision and molecular phylogeny of Ganodermataceae (Polyporales, Basidiomycota) with an emphasis on Chinese collections. Stud. Mycol. 2022, 101, 287–415.[3] Bernicchia, A.; Gorjón, S.P. Polypores of the Mediterranean Region; Romar SRI: Rome, Italy, 2020.

[4] Karsten, P.A. Enumeratio Boletinearum et Polyporearum Fennicarum, systemate novo dispositarum. Rev. Mycol. Toulouse 1881, 3, 16–19.

[5] Patouillard, N.T. Le genre Ganoderma. Bull. Soc. Mycol. France 1889, 5, 64–80.

[6] Sun, Y.F.; Xing, J.H.; He, X.L.; Wu, D.M.; Song, C.G.; Liu, S.; Vlasák, J.; Gates, G.; Gibertoni, T.B.; Cui, B.K. Species diversity, systematic revision and molecular phylogeny of Ganodermataceae (Polyporales, Basidiomycota) with an emphasis on Chinese collections. Stud. Mycol. 2022, 101, 287–415.

[7] Liao LY, He YF, Li L, et al. A preliminary review of studies on adaptogens: comparison of their bioactivity in TCM with that of ginseng-like herbs used worldwide. Chin Med. 2018;13:57. Published 2018 Nov 16. doi:10.1186/s13020-018-0214-9.

[8] Chiu HF, Fu HY, Lu YY, Han YC, Shen YC, Venkatakrishnan K, Golovinskaia O, Wang CK. Triterpenoids and polysaccharide peptides-enriched Ganoderma lucidum: a randomized, double-blind placebo-controlled crossover study of its antioxidation and hepatoprotective efficacy in healthy volunteers. Pharm Biol. 2017 Dec;55(1):1041-1046. doi: 10.1080/13880209.2017.1288750. PMID: 28183232; PMCID: PMC6130508.

[9] Ahmad MF, Ahmad FA, Zeyaullah M, Alsayegh AA, Mahmood SE, AlShahrani AM, Khan MS, Shama E, Hamouda A, Elbendary EY, Attia KAHA. Ganoderma lucidum: Novel Insight into Hepatoprotective Potential with Mechanisms of Action. Nutrients. 2023 Apr 13;15(8):1874. doi: 10.3390/nu15081874. PMID: 37111092; PMCID: PMC10146730.

[10] Fakhsheena Anjum, Nighat Razvi, Hina Yasin, Arije Ahmad, Marvi Khan Sherwani, Nimra Rahim Khan and Sidra Arshad.  CAUSES OF MIGRAINE IN KARACHIITES AND ITS TREATMENT FROM MUSHROOMS. Dow College of Pharmacy, Dow University of Health Sciences, Karachi, Pakistan Department of Pharmaceutics, Faculty of Pharmacy, University of Karachi, Pakistan.

[11] Qin Y, Zhao Y, Hu X, Chen X, Jiang YP, Jin XJ, Li G, Li ZH, Yang JH, Zhang GL, Cui SY, Zhang YH. Ganoderma lucidum spore extract improves sleep disturbances in a rat model of sporadic Alzheimer’s disease. Front Pharmacol. 2024 Apr 24;15:1390294. doi: 10.3389/fphar.2024.1390294. PMID: 38720773; PMCID: PMC11076761.

[12] Yao C, Wang Z, Jiang H, Yan R, Huang Q, Wang Y, Xie H, Zou Y, Yu Y, Lv L. Ganoderma lucidum promotes sleep through a gut microbiota-dependent and serotonin-involved pathway in mice. Sci Rep. 2021 Jul 1;11(1):13660. doi: 10.1038/s41598-021-92913-6. PMID: 34211003; PMCID: PMC8249598.

[13] Hong Zhao, Qingyuan Zhang, Ling Zhao, Xu Huang, Jincai Wang, Xinmei Kang. Spore Powder of Ganoderma Lucidum Improves Cancer-Related Fatigue in Breast Cancer Patients Undergoing Endocrine Therapy: A Pilot Clinical Trial. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:809614. doi: 10.1155/2012/809614. Epub 2011 Dec 10.

[14] Matsuzaki H, Shimizu Y, Iwata N, Kamiuchi S, Suzuki F, Iizuka H, Hibino Y, Okazaki M. Antidepressant-like effects of a water-soluble extract from the culture medium of Ganoderma lucidum mycelia in rats. BMC Complement Altern Med. 2013 Dec 26;13:370. doi: 10.1186/1472-6882-13-370.

[15] Aslam Muhammad, Nasir Ali. Antidepressant-Like Activity of Ethanol Extract of Ganoderma lucidum (Reishi) in Mice. International Journal of Medical Research & Health Sciences, 2017, 6(5): 55-58.

[16] Socala K, Nieoczym D, Grzywnowicz K, Stefaniuk D, Wlaz P. Evaluation of Anticonvulsant, Antidepressant-, and Anxiolytic-like Effects of an Aqueous Extract from Cultured Mycelia of the Lingzhi or Reishi Medicinal Mushroom Ganoderma lucidum (Higher Basidiomycetes) in Mice. Int J Med Mushrooms. 2015;17(3):209-18.

[17] ZHANG Tian-zhu;ZHAO Wan-jun;WU Guo-liang;YAO Jin-fu. Effects of Ganoderma lucidum spore powder on depression. Changchun University of Chinese Medicine. Lishizhen Medicine and Materia Medica Research. 2015-01.

[18] Lian W, Yang X, Duan Q, Li J, Zhao Y, Yu C, He T, Sun T, Zhao Y, Wang W. The Biological Activity of Ganoderma lucidum on Neurodegenerative Diseases: The Interplay between Different Active Compounds and the Pathological Hallmarks. Molecules. 2024 May 26;29(11):2516. doi: 10.3390/molecules29112516. PMID: 38893392; PMCID: PMC11173733.

[19] Chen XJ, Deng Z, Zhang LL, Pan Y, Fu J, Zou L, Bai Z, Xiao X, Sheng F. Therapeutic potential of the medicinal mushroom Ganoderma lucidum against Alzheimer’s disease. Biomed Pharmacother. 2024 Mar;172:116222. doi: 10.1016/j.biopha.2024.116222. Epub 2024 Feb 3. PMID: 38310653.

[20] Zhang W, Zhang Q, Deng W, Li Y, Xing G, Shi X, Du Y. Neuroprotective effect of pretreatment with ganoderma lucidum in cerebral ischemia/reperfusion injury in rat hippocampus. Neural Regen Res. 2014 Aug 1;9(15):1446-52. doi: 10.4103/1673-5374.139461. PMID: 25317156; PMCID: PMC4192946.

[21] Wang GH, Li X, Cao WH, Li J, Wang LH. A retrospective study of Ganoderma Lucidum Spore Powder for patients with epilepsy. Medicine (Baltimore). 2018 Jun;97(23):e10941. doi: 10.1097/MD.0000000000010941. PMID: 29879039; PMCID: PMC5999473.

[22] Gao, Y, Chen, G, Dai, X, YE, J and Zhou, S 2004, ‘A phase I/II study of ling zhi mushroom ganoderma lucidum (W.Curt.: Fr.) LIoyd (Aphyllophoromycetideae) extract in patients with coronary heart disease’, International Journal of Medicinal Mushrooms, vol. 6, no. 4, pp. 327-334. 

[23] Shevelev OB, Seryapina AA, Zavjalov EL, Gerlinskaya LA, Goryachkovskaya TN, Slynko NM, Kuibida LV, Peltek SE, Markel AL, Moshkin MP. Hypotensive and neurometabolic effects of intragastric Reishi (Ganoderma lucidum) administration in hypertensive ISIAH rat strain. Phytomedicine. 2018 Mar 1;41:1-6. doi: 10.1016/j.phymed.2018.01.013. Epub 2018 Jan 31. PMID: 29519314.

[24] Lee SY, Rhee HM. Cardiovascular effects of mycelium extract of Ganoderma lucidum: inhibition of sympathetic outflow as a mechanism of its hypotensive action. Chem Pharm Bull (Tokyo). 1990 May;38(5):1359-64. doi: 10.1248/cpb.38.1359. PMID: 2393962.

[25] Tran HB, Yamamoto A, Matsumoto S, Ito H, Igami K, Miyazaki T, Kondo R, Shimizu K. Hypotensive effects and angiotensin-converting enzyme inhibitory peptides of reishi (Ganoderma lingzhi) auto-digested extract. Molecules. 2014 Aug 29;19(9):13473-85. doi: 10.3390/molecules190913473. PMID: 25178067; PMCID: PMC6271714.

[26] Futrakul N, Boonyen M, Patumraj S, Siriviriyakul P, Tosukhowong P, Futrakul P. Treatment of glomerular endothelial dysfunction in steroid-resistant nephrosis with Ganoderma lucidum, vitamins C, E and vasodilators. Clin Hemorheol Microcirc. 2003;29(3-4):205-10. PMID: 14724343.

[27] Meneses ME, Martínez-Carrera D, Torres N, Sánchez-Tapia M, Aguilar-López M, Morales P, Sobal M, Bernabé T, Escudero H, Granados-Portillo O, Tovar AR. Hypocholesterolemic Properties and Prebiotic Effects of Mexican Ganoderma lucidum in C57BL/6 Mice. PLoS One. 2016 Jul 20;11(7):e0159631. doi: 10.1371/journal.pone.0159631. eCollection 2016.

[28] Xiao C, Wu QP, Cai W, Tan JB, Yang XB, Zhang JM. Hypoglycemic effects of Ganoderma lucidum polysaccharides in type 2 diabetic mice. Arch Pharm Res. 2012 Oct;35(10):1793-801. doi: 10.1007/s12272-012-1012-z. Epub 2012 Nov 9. PMID: 23139131.

[29] Huang CH, Lin WK, Chang SH, Tsai GJ. Evaluation of the hypoglycaemic and antioxidant effects of submerged Ganoderma lucidum cultures in type 2 diabetic rats. Mycology. 2020 Mar 1;12(2):82-93. doi: 10.1080/21501203.2020.1733119. PMID: 34026300; PMCID: PMC8128183.

[30] Mojani Qomi M S, Hatami M. Effects of Powder, Extracts, and Components of Ganoderma Lucidum in Treatment of Diabetes. JGUMS 2021; 29 (4) :86-101

[31] Wang X, Lin Z. Immunomodulating Effect of Ganoderma (Lingzhi) and Possible Mechanism. Adv Exp Med Biol. 2019;1182:1-37. doi: 10.1007/978-981-32-9421-9_1. PMID: 31777013.

[32] Lin ZB. Cellular and molecular mechanisms of immuno-modulation by Ganoderma lucidum. J Pharmacol Sci. 2005 Oct;99(2):144-53. doi: 10.1254/jphs.crj05008x. PMID: 16230843.

[33] Li Y, Li M, Wang R, Wang B, Athari SS, Wang J. Ganoderma modulates allergic asthma pathologic features via anti-inflammatory effects. Respir Physiol Neurobiol. 2022 May;299:103843. doi: 10.1016/j.resp.2022.103843. Epub 2022 Jan 10. PMID: 35026480.

[34] Pi CC, Wang HY, Lu CY, Lu FL, Chen CJ. Ganoderma formosanum polysaccharides attenuate Th2 inflammation and airway hyperresponsiveness in a murine model of allergic asthma. Springerplus. 2014 Jun 12;3:297. doi: 10.1186/2193-1801-3-297. PMID: 25019045; PMCID: PMC4072879.

[35] Bhardwaj N, Katyal P, Sharma AK. Suppression of inflammatory and allergic responses by pharmacologically potent fungus Ganoderma lucidum. Recent Pat Inflamm Allergy Drug Discov. 2014;8(2):104-17. doi: 10.2174/1872213×08666140619110657. PMID: 24948193.

[36] Cai Z, Wong CK, Dong J, Jiao D, Chu M, Leung PC, Lau CBS, Lau CP, Tam LS, Lam CWK. Anti-inflammatory activities of Ganoderma lucidum (Lingzhi) and San-Miao-San supplements in MRL/lpr mice for the treatment of systemic lupus erythematosus. Chin Med. 2016 Apr 29;11:23. doi: 10.1186/s13020-016-0093-x. PMID: 27134645; PMCID: PMC4851790.

[37] [39] Lin ZB. Cellular and molecular mechanisms of immuno-modulation by Ganoderma lucidum. J Pharmacol Sci. 2005 Oct;99(2):144-53. doi: 10.1254/jphs.crj05008x. PMID: 16230843.

[38] Chen SN, Nan FH, Liu MW, Yang MF, Chang YC, Chen S. Evaluation of Immune Modulation by β-1,3; 1,6 D-Glucan Derived from Ganoderma lucidum in Healthy Adult Volunteers, A Randomized Controlled Trial. Foods. 2023 Feb 3;12(3):659. doi: 10.3390/foods12030659. PMID: 36766186; PMCID: PMC9914031.

[39] Meng M, Wang L, Yao Y, Lin D, Wang C, Yao J, Sun H, Liu M. Ganoderma lucidum polysaccharide peptide (GLPP) attenuates rheumatic arthritis in rats through inactivating NF-κB and MAPK signaling pathways. Phytomedicine. 2023 Oct;119:155010. doi: 10.1016/j.phymed.2023.155010. Epub 2023 Aug 2. PMID: 37586160.

[40] Heo Y, Kim M, Suminda GGD, Min Y, Zhao Y, Ghosh M, Son YO. Inhibitory effects of Ganoderma lucidum spore oil on rheumatoid arthritis in a collagen-induced arthritis mouse model. Biomed Pharmacother. 2023 Jan;157:114067. doi: 10.1016/j.biopha.2022.114067. Epub 2022 Dec 5. PMID: 36481405.

[41] Meng M, Yao J, Zhang Y, Sun H, Liu M. Potential Anti-Rheumatoid Arthritis Activities and Mechanisms of Ganoderma lucidum Polysaccharides. Molecules. 2023 Mar 8;28(6):2483. doi: 10.3390/molecules28062483. PMID: 36985456; PMCID: PMC10052150.

10.3390/molecules28062483. PMID: 36985456; PMCID: PMC10052150.

[42] Collado Mateo D, Pazzi F, Domínguez Muñoz FJ, Martín Martínez JP, Olivares PR, Gusi N, Adsuar JC. GANODERMA LUCIDUM IMPROVES PHYSICAL FITNESS IN WOMEN WITH FIBROMYALGIA. Nutr Hosp. 2015 Nov 1;32(5):2126-35. doi: 10.3305/nh.2015.32.5.9601. PMID: 26545669.

[43] Wang J, Cao B, Zhao H, Feng J. Emerging Roles of Ganoderma Lucidum in Anti-Aging. Aging Dis. 2017 Dec 1;8(6):691-707. doi: 10.14336/AD.2017.0410. PMID: 29344411; PMCID: PMC5758346.

[44] Wang J, Cao B, Zhao H, Feng J. Emerging Roles of Ganoderma Lucidum in Anti-Aging. Aging Dis. 2017 Dec 1;8(6):691-707. doi: 10.14336/AD.2017.0410. PMID: 29344411; PMCID: PMC5758346.

[45] Wu Z, Zhang Y, Tan N, Zhao C, Yang J, Zhu J-S. ReishiMax extends the life span of mice: A preliminary report. The FASEB Journal. 2011 April;25(601.2).

[46] Rahman, Mohammad & Abdullah, Al & Yasmin, Lira & Salman, Shakil. (2020). Proximate analysis, phtochemical screening and antioxidant activity of different strains of Ganoderma lucidum (Reishi Mushroom). Open Journal of Biological Sciences. 5. 024-027. 10.17352/ojbs.000020.

[47] Kim KC, Kim IG. Ganoderma lucidum extract protects DNA from strand breakage caused by hydroxyl radical and UV irradiation. Int J Mol Med. 1999 Sep;4(3):273-7. PMID: 10425278.

[48] Wachtel-Galor S, Choi SW, Benzie IF. Effect of Ganoderma lucidum on human DNA is dose dependent and mediated by hydrogen peroxide. Redox Rep. 2005;10(3):145-9. doi: 10.1179/135100005X57355. PMID: 16156953.

[49] Opattova A, Horak J, Vodenkova S, Kostovcikova K, Cumova A, Macinga P, Galanova N, Rejhova A, Vodickova L, Kozics K, Turnovcova K, Hucl T, Sliva D, Vodicka P. Ganoderma Lucidum induces oxidative DNA damage and enhances the effect of 5-Fluorouracil in colorectal cancer in vitro and in vivo. Mutat Res Genet Toxicol Environ Mutagen. 2019 Sep;845:403065. doi: 10.1016/j.mrgentox.2019.06.001. Epub 2019 Jun 3. PMID: 31561886.

[50] Geng X, Zhong D, Su L, Lin Z, Yang B. Preventive and therapeutic effect of Ganoderma lucidum on kidney injuries and diseases. Adv Pharmacol. 2020;87:257-276. doi: 10.1016/bs.apha.2019.10.003. Epub 2019 Nov 20. PMID: 32089235.

[51] Zhong, D., Wang, H., Liu, M. et al. Ganoderma lucidum polysaccharide peptide prevents renal ischemia reperfusion injury via counteracting oxidative stress. Sci Rep 5, 16910 (2015). https://doi.org/10.1038/srep16910.

[52] Cuong VT, Chen W, Shi J, Zhang M, Yang H, Wang N, Yang S, Li J, Yang P, Fei J. The anti-oxidation and anti-aging effects of Ganoderma lucidum in Caenorhabditis elegans. Exp Gerontol. 2019 Mar;117:99-105. doi: 10.1016/j.exger.2018.11.016. Epub 2018 Nov 23. PMID: 30476533.