בישול אופטימי
מתכונים ממטבח שמח
סם דהן
מעשה בחמישה מרקים
בואו נהיה כנים לרגע, מרק: חיבור של קטניות, שורשים וירקות, לתוך נוזל מתובל חם… מרק.
למי שאוהב מרקים חלקים וטחונים, מומלץ לטחון בעזרת בלנדר מוט, לאחר חצי שעה בישול. למי שאוהבים מרק מורכב ולא חלק, (כמוני) מומלץ להשאיר את הירקות שלמים ולאפשר לבישול לפרק אותם.
בסיס למרק
בסיר בישול עם שתי כפות שמן זית מטגנים כחמש דקות:
- כוס גבעולי סלרי קצוצים דק
- שלוש שיני שום קצוצות או כתושות
- עגבנייה קלופה, קצוצה וסחוטה מזרעים ונוזלים
- כפית אורגנו יבש
- חצי כפית מלח וקצה כפית פלפל שחור
- ליטר מים
1 .מרק חורף עשיר
לתוך בסיס המרק מוסיפים, שני גזרים חתוכים לטבעות, שתי כוסות גרגירי חומוס מבושלים (אפשר קפוא) כוס אפונה יבשה (ללא השריה) מיץ מחצי לימון, כפית תערובת תבלין לגריל ומביאים לרתיחה. מבשלים בסיר מכוסה חצי שעה. מוסיפים כוס פסטה יבשה (כל סוג, רק לא ספגטי) כוס מים רותחים, ומבשלים עוד כרבע שעה. למי שאוהבים חריף. כפית רוטב סיראצ’ה או הריסה מרוקאית או סחוג תימני. יעשו את העבודה.
2 .מרק סולת מלאה, נענע ולימון
לתוך בסיס המרק הרותח, להוסיף בהדרגה שלוש כפות סולת מלאה, תוך ערבוב מתמיד ורתיחה (לא מנמיכים להבה) כרבע שעה. מכסים את הסיר לעוד חמש דקות. קוצצים נענע טרייה (רבע כוס) קוביות לימון טרי (ללא קליפה וללא חרצנים) מאחדים לתוך המרק וחוגגים!
3 .מרק אפונה ירוקה ואורגנו
לתוך בסיס המרק, מוסיפים כוס אפונה ירוקה יבשה, וכף אורגנו יבש. מבשלים בסיר מכוסה חצי שעה עד לפירוק מלא של האפונה. לטעום ולתקן מלח ופלפל שחור.
4 .מרק ירקות עשיר ממש
לתוך בסיס מרק מוסיפים שלוש כוסות קוביות ירקות, מכל מה שאתם אוהבים: תפוח אדמה, קישוא, פלפלים, שומר, בצל,
גזר, בטטה דלעת. מבשלים חצי שעה בסיר מכוסה. לסיום סוחטים מיץ מחצי לימון ושתי. עגבניות מיובשות (כף מחית או שתי
עגבניות) ירימו את המרק למעלה למעלה!
5 .מרק קארי קוקוס
לתוך בסיס המרק להוסיף שתי כוסות קרם קוקוס, רבע כוס עלי בזיליקום או נענע, כפית משחת קארי אדומה או ירוקה או כף אבקת תערובת קארי. לבשל רבע שעה. להוסיף שתי כוסות קוביות דלעת ופלפל ירוק אחד חתוך לקוביות גסות. לבשל שתי דקות נוספות, לסחוט מיץ מחצי לימון להביא לרתיחה ו..זהו.